Arlas och Lindahls kvarg som smaksatts med aspartam
Arla/Lindahls

Arla & Lindahls tillsätter syntetiskt aspartam i en rad produkter

Publicerad 18 december 2015, uppdaterad kl. 19:49

Mejeriföretagen Arla och Lindahls har under året lanserat en rad nya produkter som de sötat med det hårt kritiserade syntetiska sötningsmedlet aspartam. Det är främst smaksatt kvarg som innehåller tillsatsen som många konsumenter missar.

Hör Nya Dagbladets intervju med Arlas konsumentavdelning:

Annons:


Företagen försvarar sig med att produkten fortfarande är tillåten och har alltså valt att tillsätta den i rad produkter som man lanserat under året istället för att följa trenden att gå ifrån syntetiska tillsatser.

Många konsumenter missar att produkterna innehåller aspartam och mejeriprodukter är inget man vanligtvis förknippar med syntetiska sötningsmedel. Varken Arla eller Lindahls har valt att märka upp produkterna tydligt med att de innehåller syntetiska sötningsmedel och konsumenterna måste läsa det finstilta och ha god egen kunskap för att kunna bedöma hur hälsosam produkten är.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om studier som pekar på att aspartam, tvärt emot hur tillsatsen uppfattas, kan öka risken för diabetes och fetma. Särskilt utsatta är barn.

Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet är starkt kritisk till tillsatsen.

– Man ska absolut vara försiktig med att använda syntetiska sötningsmedel. De fastnar på tungan och ger en söt smak som hjärnan tolkar, men det är en annan del av hjärnan som reagerar än när man äter vanligt socker. Kalorierna i sockret bidrar till att man också känner sig lite mätt, men den känslan ger inte sötningsmedlen. Den som ofta äter sötningsmedel har lättare för att bli beroende av sötsaker.

Arla säger efter Nya Dagbladets intervju att kan kan tänka sig att titta på en tydligare märkning, medan Lindahls tycker att det är konsumentens ansvar att läsa det finstilta, men tillstår att man tittar efter andra alternativ.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Olof

    Kanonbra att detta uppmärksammas!

    Det är lite typiskt att man skyller runt lite på varandra. Arla skyller på Livsmedelsverket och Livsmedelsverket skyller på EU och EU skyller på forskarna och forskarna skyller på gränsvärdet som EMA satt osv. Ingen vill och vågar ta ansvar, men ändå så ska Arla och andra passa på att göra profit på detta trots att de flesta vet att aspartam är riktigt ohälsosamt och att det troligen bara är en tidsfråga innan man tvingas förbjuda det.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend