MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 17 januari 2025

fredag 17 januari 2025

Arla & Lindahls tillsätter syntetiskt aspartam i en rad produkter

Mejeriföretagen Arla och Lindahls har under året lanserat en rad nya produkter som de sötat med det hårt kritiserade syntetiska sötningsmedlet aspartam. Det är främst smaksatt kvarg som innehåller tillsatsen som många konsumenter missar.

publicerad 18 december 2015
– av Markus Andersson
Arlas och Lindahls kvarg som smaksatts med aspartam

Hör Nya Dagbladets intervju med Arlas konsumentavdelning:

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Företagen försvarar sig med att produkten fortfarande är tillåten och har alltså valt att tillsätta den i rad produkter som man lanserat under året istället för att följa trenden att gå ifrån syntetiska tillsatser.

Många konsumenter missar att produkterna innehåller aspartam och mejeriprodukter är inget man vanligtvis förknippar med syntetiska sötningsmedel. Varken Arla eller Lindahls har valt att märka upp produkterna tydligt med att de innehåller syntetiska sötningsmedel och konsumenterna måste läsa det finstilta och ha god egen kunskap för att kunna bedöma hur hälsosam produkten är.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om studier som pekar på att aspartam, tvärt emot hur tillsatsen uppfattas, kan öka risken för diabetes och fetma. Särskilt utsatta är barn.

Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet är starkt kritisk till tillsatsen.

– Man ska absolut vara försiktig med att använda syntetiska sötningsmedel. De fastnar på tungan och ger en söt smak som hjärnan tolkar, men det är en annan del av hjärnan som reagerar än när man äter vanligt socker. Kalorierna i sockret bidrar till att man också känner sig lite mätt, men den känslan ger inte sötningsmedlen. Den som ofta äter sötningsmedel har lättare för att bli beroende av sötsaker.

Arla säger efter Nya Dagbladets intervju att kan kan tänka sig att titta på en tydligare märkning, medan Lindahls tycker att det är konsumentens ansvar att läsa det finstilta, men tillstår att man tittar efter andra alternativ.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Var femte svensk köper julklappar från Shein eller Temu

publicerad 18 december 2024
– av Sofie Persson
Shein grundades 2008 i Nanjing, Kina och blev 2022 världens största modeåterförsäljare.

Nästan 20 procent av svenskarna planerar att köpa, eller har redan köpt, julklappar från de kinesiska onlinejättarna Temu eller Shein, enligt en rapport från Svensk Handel. Samtidigt planerar var fjärde svensk att köpa begagnade julklappar i år.

Enligt rapporten förväntas julklappsförsäljningen omsätta 24 miljarder kronor i år, vilket är en ökning från 21,5 miljarder kronor 2023. Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, menar att julhandeln är en viktig period för åtskilliga handlare och att Svensk Handel ser positivt till att den i år väntas öka. Främst är den viktig för leksakshandeln, där exempelvis decemberhandeln förra året utgjorde en femtedel av hela årets försäljning för branschen.

Räntesänkningar till trots så har inte konsumtionen kommit i gång på det sätt som många handelsföretag hade hoppats på, och vi vet att vissa branscher inte heller fick det uppsving som de så väl behövde under Black Week, säger hon i ett pressmeddelande.

”Svenska jobb står på spel”

Rapporten visar att 18 procent av svenskarna planerar att köpa, eller redan har köpt, sina julklappar från Temu eller Shein. Framförallt gäller detta konsumenter i åldersgrupperna 18–24 år och 45–54 år. Samtidigt varnar Svensk Handel för riskerna med de kinesiska onlinegiganternas framfart.

Svensk Handel kommer alltid främja fri konkurrens, men sker den inte på lika villkor kommer vi vara de första att påtala detta. Utöver att svenska jobb och företag står på spel innebär varje köp en potentiell säkerhetsrisk för konsumenterna. Vi hoppas att folk väljer att handla med hjärta och förnuft i år, säger Mikkonen.

Däremot planerar 25 procent att handla sina julklappar på second hand, vilket är en liten ökning från förra året. Den vanligaste second hand-julklappen är heminredning. Det är vanligast att köpa sina julklappar på nätet, något som ökat sedan 2020. Ökningen har främst skett på bekostnad av inköp i lokala butiker, som sjunkit från 33 procent 2023 till 30 procent i år.

Kritiker stämplas som ”kättare”

Estoniakatastrofen

publicerad 20 november 2024
Estoniakatastrofen kostade 852 människor livet.

Det finns ett stort antal människor i Sverige och utomlands som av olika skäl ifrågasätter den officiella versionen av händelseförloppet kring M/S Estonias förlisning. Kritiker och oliktänkande som av framförallt massmedia brukar smutskastas och stämplas som konspirationsteoretiker.

Det har gått 30 år sedan M/S Estonia förliste på öppet hav i Östersjön. Den officiella version av händelseförloppet kring förlisningen som Haverikommissionen tagit fram har väckt skepsis, särskilt bland anhöriga och drabbade. De som kritiserar utredningen pekar bland annat på de sekretessbelagda utredningsåtgärder som utförts.

Samtidigt lägger ledande journalister resurser på att smutskasta de som ifrågasätter Haverikommissionens utredning. Kritiker stämplas ofta med det negativt betonade ”konspirationsteoretiker”, ett ord som idag närmast motsvarar hur kyrkan historiskt stämplade den som ifrågasätta de religiösa doktrinerna som ”kättare”.

I Folkets radios reportage Estonia och grindvakterna talar man om att det är dags att ta tillbaka ordet, och att det kanske till och med är nödvändigt för att journalistiken och den fria debatten ska ha någon form av framtid.

Psykofarmaka gör att unga fastnar i psykvården

publicerad 26 juni 2024
Många som börjar medicinera mot ångest och depression är inte medvetna om riskerna med behandlingen.

Att ge ut medicin till människor som lider av psykisk ohälsa ökar och kryper ner i åldrarna. I Folkets radio berättar en kvinna om sina erfarenheter med psykvården och psykofarmaka, där hon fick hela sitt liv söndertrasat av lidande och var nära på att dö.

Teorin om att bland annat ångest, hyperaktivitet och depression beror på en kemisk obalans i hjärnan som kan botas med medicin har fått fäste i stora delar av världen. Trots det finns det inga bevis för att påståendet stämmer. Det innebär att allt fler känslomässiga tillstånd medicineras och de flesta får inte veta riskerna innan man börjar medicineringen.

I Folkets radios avsnitt ”Kemisk lobotomi – ett vittnesmål om den moderna psykiatrin” berättar en kvinna om hur hon fick hela sitt liv förstört där hon med nöd och näppe överlevde, efter att ha fått psykofarmaka i ung ålder som ledde henne till psykvården. Innan hon lyckades ta sig ur var det följt av lidande, sanktionerad misshandel och övergrepp.

Kvinnan menar att hennes historia inte skiljer sig mycket från det som sker med dagens unga.

Traumakirurgen vittnar om humanitära katastrofen i Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 24 maj 2024
– av Sofie Persson
Gaza
Sårade palestinier väntar på behandling på Al-Shifa-sjukhuset i Gaza City. Sjukhuset är ett av många som nu står i ruiner.

Folkets Radio talar med traumakirurgen Moheb Rashid som arbetat på plats i Gaza – i praktiken för att mestadels operera kvinnor, barn och äldre som skadats av de omfattande bombningarna.

I Gaza beskrivs en stor del av landets infrastruktur vara i ruiner och samtidigt befinner sig majoriteten av befolkningen på flykt. Både djur och människklinikor lider av svält när det saknas mat och drickbart vatten. Merparten av Gazas 36 sjukhus är förstörda, där FN uppger att ungefär en tredjedel fortfarande fungerar i någon utsträckning. Samtidigt fortsätter attackerna mot befolkningen, ofta med fosforbomber, som ger väldigt allvarliga skador.

 

 

Kirurgen Moheb Rashid berättar att han mestadels får barn, kvinnor och äldre personer på operationsbordet och beskriver det som sker i området som en humanitär katastrof.

Det här är inget krig. Det här är något helt annat, säger han i programmet.