IT/Övervakning

Zooms gratisanvändare får inget krypteringsskydd

Zoom vill samverka med polis för att bekämpa "hatbrott".

Zoom, som specialiserat sig på tjänster för videokonferenser kommer bara att ge sina betalande användare tillgång till totalsträckskryptering. Att inte gratisanvändarna får det motiverar man bland annat med att man vill kunna samverka med FBI och polismyndigheter för att kunna stoppa kriminella aktiviteter på tjänsten. Kritiker menar dock att Zoom viker sig för myndigheternas integritetskränkande krav och att det kan leda till omfattande kartläggning av användarnas förehavanden.

När nyheten släpptes blev kritiken på sociala medier så pass omfattande att Zoom snart fick göra en halvpudel och i ett pressmeddelande gå ut med att viss kryptering kommer att vara påslagen för alla användare – även sådana som inte betalar för tjänsten, men att bara betalande användare får tillgång till totalsträckskrypteringen.
Vi delar inte med oss av information till polisen förutom i speciella fall som exempelvis barnpornografibrott. Vi har inte några bakdörrar där deltagare kan ansluta sig till möten utan att vara synliga för de övriga. Detta kommer inte att förändras”, hävdar man.

Företaget skriver dock vidare att man ser ”hatbrott” som ett stort problem och att man försöker hitta en balansgång mellan integritet och att bekämpa denna typ av brottslighet. Totalsträckskrypteringen kommer därför bara vara tillgänglig för användare som företaget ändå redan kan identifiera, och man menar att man på så sätt kan begränsa skadan som utsatta grupper riskerar att drabbas av.

Zoom bekräftar också att man samarbetar med medborgarrättsorganisationer när man tagit fram de nya riktlinjerna, och erkänner att det är svårt att hitta den perfekta balansen.

Enligt Engadget har Zooms beslut väckt starka känslor och kraftig kritik från människor som menar att företaget lägger sig platt för amerikansk polis och myndigheter och att det är oklart exakt vad för information som kommer att lämnas över till dessa.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!