Youtube raderar tusentals QAnon-klipp

publicerad 23 oktober 2020
- av Markus Andersson
QAnon-flagga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den sociala mediejätten Youtube intensifierar sin redan omfattande censur genom att radera tusentals videoklipp kopplade till fenomenet QAnon, som kretsar kring en teori som går ut på att USA styrs av mörkerkrafter som nu möter organiserat motstånd från Donald Trump och den amerikanska militären. Youtube meddelar samtidigt att man kommer att bannlysa fler konspirationsteorier från plattformen.

Youtube hävdar själva att man bara utökar sin policy ”som rör hat och trakasserier” och att man därför kommer att förbjuda teorier som man bedömer kan ”leda till våld mot individer och grupper”.

För QAnon-rörelsen har Youtube varit en mycket viktig plattform och information, avslöjanden och idéer har på ett smidigt sätt kunnat laddas upp och göras tillgängliga för en stor publik av intresserade.

Youtube å sin sida hävdar att man måste ta sitt ansvar för att få bort påstådd desinformation eftersom denna annars kan leda till att människor begår våldshandlingar i det verkliga livet.

För nästan två år sedan tog vi ett stort steg för att begränsa räckvidden av skadlig desinformation genom att uppdatera vårt rekommendationssystem. Detta resulterade i en 70-procentig minskning i visningar från våra söksystem. Faktum är att när vi tittade på material relaterat till QAnon så såg vi att antalet visningar från icke-prenumererade rekommendationer till kända Q-relaterade kanaler minskade med över 80 procent sedan januari 2019”, konstaterar man förnöjt.

Man skryter vidare om att man raderat tusentals videoklipp och bannlyst hundratals kanaler under det senaste året och att man nu väljer att utöka censuren ytterligare genom att helt förbjuda konspirationsteorier som man menar används för att motivera våld i verkligheten.

Ett sådant exempel skulle kunna vara innehåll som hotar eller trakasserar någon genom att påstå att de är delaktiga i en skadlig konspiration som Qanon eller Pizzagate”. Som alltid är kontext av betydelse så nyhetsrapportering om dessa ämnen eller material som diskuterar dem utan att namnge individer eller skyddade grupper får vara kvar”, skriver man vidare.

Man meddelar också att man kommer att intensifiera jakten på icke-godkänt material ytterligare eftersom ”konspirationsteoretikerna” skiftar strategier och mål. Ny censur kan därför komma mycket snabbt och godtyckligt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!