MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

YouTube censurerar Radio Svegot

Nätcensuren

publicerad 4 januari 2021
- av Per Nordin
Dan Eriksson, ordförande för föreningen Det fria Sverige och programledare på Radio Svegot.

YouTube har raderat Radio Svegots kanal, med över 200 videoklipp. Detta efter påstådda, men ospecificerade, brott mot plattformens riktlinjer.

Radio Svegot, som drivs av den frihetligt nationalistiskt inriktade föreningen Det Fria Sverige, fick två mejl dagen innan nyårsafton, varav det första handlade om att ett klipp med ordet “zigenare” i rubriken bröt mot YouTubes regler och därför hade raderats. YouTube skrev samtidigt att eftersom detta var första gången kanalen brutit mot reglerna, så var detta bara en varning som inte påverkade kanalen i sin helhet.

Det andra mejlet, som kom i exakt samma stund som det första, förtäljde dock en annan historia. YouTube klargjorde då istället att kanalen tagits bort i sin helhet eftersom den brutit mot riktlinjerna för webbplatsen. Detta specificerades inte närmare, men den som försöker besöka kanalen får läsa att kontot “har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp”.

Varken Radio Svegot eller dess ansvariga utgivare har dock dömts för hets mot folkgrupp, som är ett brott enligt svensk lag.

Det är inte första gången som vare sig föreningen Det fria Sverige, som äger och driver Radio Svegot, eller andra av YouTube definierade tankebrottslingar drabbas av godtyckliga utrensningar från techjättens sida. Nyligen raderade YouTube även den populära kanalen SwebbTV med över 60 000 prenumeranter.

Detta kommer tyvärr inte som någon överraskning. YouTubes modus operandi har varit känt länge, vilket visserligen inte gör det mindre problematiskt. Det finns så klart gott om andra alternativ för att oss att lägga upp videoklipp på, vilket vi kommer att göra, men det är på YouTube den stora publiken finns, och det är den man vill förvägra oss, säger Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige och en av programledarna på Radio Svegot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend