Wifi-virus sprider sig som en förkylning

publicerad 27 februari 2014

Brittiska forskare har lyckats skapa ett virus som, på samma sätt som vid en förkylning, sprider sig via luften. Det gör att wifi-nätverk och routrar är sårbara.

Viruset “Chameleon”, namnet kommer från kameleonten, skapades av forskare vid universitetet i Liverpool. Vid tester visade wifi-viruset på en “otrolig intelligens” när det kom till att sprida sig mellan bostäder och arbetsplatser likt ett förkylningsvirus, skriver RT.

Det som gör Chameleon till ett så effektivt och skadligt virus ligger i dess egenskap att jobba i det tysta och förbli obemärkt. De flesta antivirus-programmen försöker oskadliggöra virus som kommer via internet och program, snarare än att söka efter wifi-virus som exempelvis Chameleon.

Chameleon spreds som snabbast mellan åtkomstpunkterna vid ett avstånd på cirka 50 meter, vilket gör att det i allra högsta grad kan jämföras med en förkylningsvirus.

Flera framträdande personer oroas nu över om Chameleon kan användas vid it-attacker mot storstäder där wifi är vanligt. Dock hoppas forskarna som var med och skapade wifi-viruset att man kan förutspå när något sådant kommer ske.

– Vi kan använda datan som genereras från en studie för att utveckla ny teknik som kan användas för att förutspå när det är sannolikt att en attack inträffar, säger Alan Marshall, professor i nätverkssäkerhet vid Liverpooluniversitetet, till dagstidningen Daily Mail.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!