Western Digital förvärvar Sandisk i jätteaffär

publicerad 24 oktober 2015
Mekanisk hårddisk ifrån Western Digital. Trenden går bort ifrån mekaniska hårddiskar med rörliga delar.

En jätteaffär i den digitala lagringsbranschen har ägt rum. Det är hårddisktillverkaren Western Digital som förvärvar lagringstillverkaren för flashminnen Sandisk Corporation för hela 158 miljarder kronor, skriver hårdvarusajten Sweclockers.

Amerikanska Western Digital är mest känt för, och världsledande inom, tillverkning av mekaniska hårddiskar. Företaget som grundades 1970 är en av få tillverkare som fortfarande producerar mekaniska hårddiskar för datorer och har haft en allmänt god renommé. 2012 förvärvade företaget Hitachi Global Storage Technologies och blev därigenom jämte Seagate en av de två största hårddisktillverkarna i världen.

Lagringstrenden har dock gått allt mer mot statiska minneslagringstekniker som flashminnen och SSD-hårddiskar (Solid-state drive), lagringsenheter utan rörliga mekaniska delar.

I och med förvärvet tar också Western Digital över ett 15-årigt partnerskap som Sandisk haft med Toshiba, där de båda aktörerna samarbetat för att utveckla och tillverka NAND-flashminne, som används i alltifrån mobiltelefoner till USB-minnen och SSD-enheter.

Inbyggd spionmjukvara
I en rapport tidigare i år ifrån forskare vid antivirusföretaget Kaspersky Labs avslöjades att spionmjukvara fanns förinstallerad på hårddiskar ifrån både Western Digital, Toshiba och Seagate. Dessa ska finnas på en del av hårddisken som inte är tillgänglig för vanliga användare.

Enligt visselblåsaren Edward Snowden ska uppgifterna stämma och NSA misstänks ligga bakom mjukvaran som ska ha varit dold på ett mycket sofistikerat sätt. Western Digital påstod att de inte kände till spionmjukvaran medan Toshiba och Samsung avstod ifrån att kommentera uppgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!