Vitryssland blockerar den krypterade mejltjänsten ProtonMail

publicerad 20 november 2019
- av Isac Boman

Förra veckan bekräftades att den vitryska regeringen börjat blockera ProtonMail och ip-adresser kopplade till tjänstens VPN. Proton fördömer i ett pressmeddelande tilltaget och kallar det för censur.

Bakgrunden ska enligt vitryska medier vara att en av ProtonMails vitryska användare misstänks ha använt tjänsten för kriminell verksamhet, även om den vitryska regeringen inte har släppt något pressmeddelande som bekräftar detta. Företaget skriver att man förvisso tar avstånd från kriminalitet och gärna hjälper polisen via säkra legala kanaler att stävja grov brottslighet men att det är orimligt att blockera tjänsten i hela landet.

En del information pekar på att regeringens beslut att blockera Proton kan ha motiverats av bombhot som ska ha kommit från en ProtonMail-adress. Precis som med en liknande tillfällig blockering av den ryska regeringen i mars så är detta inte en rimlig förklaring.

Att blockera adresser till ProtonMail hindrar inte cyberbrottslingar från att skicka hotfulla meddelanden via andra tjänster och en blockering är inte heller effektiv om gärningsmännen befinner sig utanför Vitryssland. Det är också sannolikt att cyberbrottslingarna med enkelhet skulle kunna ta sig förbi blockeringen”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Proton skriver vidare att det är en ineffektiv och missriktad metod att bemöta kriminella på, särskilt eftersom miljontals människor använder tjänsten för att kommunicera privat och att det är att likna vid att blockera Twitter i landet eftersom en eller några användare av tjänsten har ägnat sig åt kriminella aktiviteter.

Man pekar också på att man följer schweizisk lagstiftning och att några vitryska förfrågningar om användarkonton kopplade till brottslighet inte har kommit varken Proton eller den schweiziska polisen till del.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!