MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Videoapplikationer kritiseras för bristande säkerhet

publicerad 8 maj 2020
- av Markus Andersson

Säkerhetsforskare menar att de flesta appar för videokommunikation har undermålig säkerhet och att flera av dem inte ens lever upp till de uppsatta minimikraven.

En forskargrupp kopplad till Mozilla Foundation har testat och gått igenom de mest välkända apparna för videomöten och kommunikation och kommit fram till att många av dem helt enkelt inte håller måttet, skriver Forbes.

Appar som Discord, Zoom, Houseparty och Doxy bedöms ha usel säkerhet och får kritik för hur man hanterar användarnas uppgifter och exempelvis delar vidare användarnas information till tredje part för riktad reklam och marknadsföring.

Appar som Signal och Facetime får däremot positiva omdömen, framförallt eftersom de använder sig av end-to-end-kryptering.

Forskarna reagerade på att flera av apparna inte ens krävde säkra lösenord utan godkände lösenord som ”12345” eller ”11111”, lösenord som är extremt lätta för inkräktare att gissa sig till, med eller utan digitala verktyg.

Sammanlagt gick man igenom 15 appar och även om Discord fick gott omdöme i vissa avseenden bedömdes det tillsammans med Houseparty och Doxy.me ha allra sämst säkerhet.

Noterbart är dock att Discord kort efter att undersökningen genomfördes uppdaterade sina inställningar för att förhindra användandet av alldeles för simpla lösenord. Tidigare var det exempelvis möjligt att välja ett lösenord med sex stycken ettor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend