Västerländska spioner försökte hacka rysk söktjänst

publicerad 2 juli 2019
- av Isac Boman

Hackare anställda på västerländska underrättelsetjänster bröt under 2018 sig in på det ryska företaget Yandex som arbetar med sök- och informationstjänster. Där planterade man skadlig kod i syfte att spionera på användare.

Spionprogrammet går under namnet Regin och används av underrättelsetjänsterna i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland attacken skedde i slutet på förra året.

Överlag är attacker mot ryska mål av västerländska hackare något som sällan får uppmärksamhet i västerländsk massmedia. I det här fallet gick det inte att komma fram till vilket av de fem länderna ovan som låg bakom attacken, men Ilya Grabovsky, talesperson för Yandex, bekräftar för Reuters att attacken har ägt rum.


Annonser:


Just den här attacken upptäcktes i ett väldigt tidigt skede av Yandex säkerhetsteam och neutraliserades fullständigt innan den åsamkade någon skada. Vårt säkerhetsteam kunde säkerställa att ingen användardata komprometterades.

Enligt källor till Reuters ska attacken ha gått ut på att få reda på hur företaget autentiserar sina användarkonton för att sedan kunna läsa privat korrespondens och information.

Företaget som är känt som Rysslands svar på Google har mer än 108 miljoner aktiva användare i Ryssland, Vitryssland, Kazakstan och Turkiet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.