IT/Övervakning

Västerländska spioner försökte hacka rysk söktjänst

Hackare anställda på västerländska underrättelsetjänster bröt under 2018 sig in på det ryska företaget Yandex som arbetar med sök- och informationstjänster. Där planterade man skadlig kod i syfte att spionera på användare.

Spionprogrammet går under namnet Regin och används av underrättelsetjänsterna i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland attacken skedde i slutet på förra året.
Överlag är attacker mot ryska mål av västerländska hackare något som sällan får uppmärksamhet i västerländsk massmedia. I det här fallet gick det inte att komma fram till vilket av de fem länderna ovan som låg bakom attacken, men Ilya Grabovsky, talesperson för Yandex, bekräftar för Reuters att attacken har ägt rum.

Just den här attacken upptäcktes i ett väldigt tidigt skede av Yandex säkerhetsteam och neutraliserades fullständigt innan den åsamkade någon skada. Vårt säkerhetsteam kunde säkerställa att ingen användardata komprometterades.

Enligt källor till Reuters ska attacken ha gått ut på att få reda på hur företaget autentiserar sina användarkonton för att sedan kunna läsa privat korrespondens och information.

Företaget som är känt som Rysslands svar på Google har mer än 108 miljoner aktiva användare i Ryssland, Vitryssland, Kazakstan och Turkiet.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!