USA vill få rätt att hacka datorer – även svenskar kan hackas

publicerad 5 september 2016
National Security Agency's högkvarter i Fort Meade, Maryland

Den amerikanska regeringen vill genomföra en lagändring vilken gör det enklare för statliga myndigheter att hacka medborgarnas datorer och inskränka integriteten för personer som använder verktyg som Tor och VPN. Går lagen igenom påverkar det alla som använder datorer över hela världen.

Debatten om övervakning får ny luft i och med att USA:s president Barack Obamas regering vill utöka sina befogenheter för att spionera på medborgarna. Genom att ändra i den så kallade “Artikel 41” vill regeringen få tillåtelse hacka sig in i datorer och även kunna fjärrstyra dem.

Personer som använder verktyg för att undvika övervakningen kommer att få det svårare i och med Artikel 41. Användare av exempelvis Tor och VPN kommer även de att vara sårbara för den amerikanska statens hackning.

I ett försök att stoppa lagändringarna i Artikel 41 har 50 organisationer – inklusive allmänna intressegrupper, utvecklare av sekretessverktyg och internetföretag – valt att ställa sig bakom ett upprop som kräver att den amerikanska kongressen röstar igenom en lag som förhindrar ändringarna i Artikel 41.

– Vi motsätter oss Artikel 41 eftersom vi tror att alla människor ska kunna använda internet privat och säkert. Vi står upp för våra användare och alla som tror att tekniska framsteg inte behöver ske på bekostnad av vår integritet eller säkerhet. Statliga övervakningsverktyg bör vara produkten av en motiverad och noggrann offentlig debatt, vi välkomnar denna debatt i kongressen, säger Gabriel Weinberg, vd och grundare av den integritetsvänliga sökmotorn DuckDuckGo.

Tidigare har Sveriges regering velat utreda om det finns möjlighet för att ge Säkerhetspolisen tillåtelse att hacka sig in och plantera skadlig mjukvara i svenskarnas datorer för att kunna läsa av datatrafiken i realtid.

Därför kommer regeringen att ge uppdrag till utredare att ta fram förslag på hur åklagarmyndigheten, Säkerhetspolisen och polismyndigheten kan använda hemlig dataavläsning för att avlyssna också den information som kan skickas genom krypterade kanaler. Med hemlig dataavläsning avses att de brottsbekämpande myndigheterna i hemlighet sänder en mjukvara, en så kallad trojan, till en dator eller en surfplatta, sade Löfven under en presskonferens från i november ifjol.

Den amerikanska kongressen har tills den 1 december på sig att stoppa Obamaregeringens lagändring.

 

Källa: vpnmentor.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!