USA spionerade även på sin bundsförvant Japan

publicerad 4 augusti 2015

Beskedet att amerikanska säkerhetsbyrån NSA bedriver spaning mot Japans regering och storföretag bör inte bli en överraskning för Tokyo, anser Julian Assange, grundare till visselblåsarportalen Wikileaks.

I de färskoffentliggjorda dokumenten syns det mycket tydligt hur orolig Japans regering var bekymrad över vad som måste sägas till USA för att slippa undergräva diplomatiska relationer med landet, menar Assange.

Vi vet ändå säkert att USA hörde och läste allt och spred den japanska regeringens hemliga överläggningar vidare till ledarna i Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien. Läxan som Japan bör lära sig är följande: om du handskas med en spionsupermakt så förvänta dig varken respekt eller värdighet. Det finns bara en regel: det finns inga regler.


Annonser:


Enligt Wikileaks senaste avslöjanden ska NSA ha spanat mot japanska storföretag såsom Mitsubishi och Mitsui, samt regeringsmedlemmar och deras rådgivare åtminstone sedan Shinzo Abes första omgång som statsminister (2006-2007).

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.