USA förbereder cyberattacker mot Ryssland

publicerad 9 mars 2021
- av Markus Andersson
Joe Biden vill attackera ryska nätverk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den nytillträdde presidenten Joe Biden och hans administration förbereder sig redan för att genomföra omfattande cyberattacker mot ryska nätverk, enligt vad som uppges vara myndighetskällor. Attackerna tros sammanfalla med utökade ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Neokonservativa New York Times rapporterar att Biden-administrationen ser de tilltänkta cyberattackerna mot Ryssland som ”hämnd” för påstådda ryska cyberattacker och för att ”skicka ett tydligt budskap” till ryska makthavare.

Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har också bekräftat att han stödjer hemliga cyberoperationer mot Ryssland och att sådana attacker skulle tvinga fram en ”bred strategisk diskussion” med Moskva.

Sullivan menar vidare att USA kommer att använda ”en blandning av synliga och osynliga verktyg” för att straffa Ryssland för deras påstådda inblandning i cyberattacker mot USA.

I december gjordes ett intrång hos det Texas-baserade företaget SolarWinds och hackarna ska där ha kommit över data och lyckats kompromettera systemen för över 100 kommersiella företag runt om i världen och systemen tillhörande nio amerikanska myndigheter.

Washington började snabbt påstå att attacken bara hade kunnat genomföras med hjälp av en utländsk regering och påstod snabbt utan att presentera bevis att det ”förmodligen” var Ryssland som låg bakom attacken.

Biden och hans allierade har länge hävdat att Ryssland försökt sprida desinformation kopplat till det amerikanska valet och påverka detta, dock utan att presentera några tydliga bevis. Enligt källor är attackerna tänkta att tydligt noteras och uppmärksammas av den ryska underrättelsetjänsten – men inte av någon bredare allmänhet.

Ryssland har konsekvent tillbakavisat all inblandning i denna eller andra attacker och menar att det istället handlar om en smutskastnings- och demoniseringskampanj från amerikanskt håll i syfte att utöka sanktionerna mot landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!