USA attackerar ryska kraftnät med skadlig kod

publicerad 18 juni 2019
- av Markus Andersson
Kraftverk i Rysslands huvudstad Moskva.

För att markera mot Ryssland och eventuella ryska digitala attacker så eskalerar USA nu sin cyberkrigföring mot ryska kraftnät genom att placera skadlig kod i de ryska systemen, enligt uppgifter till New York Times.

President Donald Trump menar att uppgifterna inte stämmer och kallar det hela för förräderi på den sociala plattformen Twitter. Han förklarar vidare att massmedia är en fiende till det amerikanska folket och att de skriver vad som helst oavsett vilka konsekvenser deras uttalanden kan få.

Källan som New York Times har pratat med säger att Trump-administrationens nya direktiv har haft en stark påverkan på landets cyberkrigföring.

– Det har blivit mycket, mycket mer aggressivt det senaste året. Vi gör saker nu på en nivå som vi aldrig hade funderat över för några år sedan, säger personen som varit verksam inom amerikansk underrättelsetjänst till New York Times.

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton gick också i förra veckan ut och sa att stormakten nu breddar sitt urval av potentiella mål för digitala attacker – och då med uttalat syfte att förhindra att just sådana attacker utförs mot amerikanska mål.

Källor till tidningen menar också att president Trump själv inte har fått veta några detaljer om den intensifierade amerikanska digitala krigföringen och helt enkelt inte har någon kunskap om den, detta för att presidenten inte ska kunna diskutera frågan med andra rådgivare eller utländska dignitärer.

Kritiker menar att aggressiva amerikanska cyberanfall mot ryska mål kommer att göra så att situationen urartar och eskalera båda ländernas digitala krigföring.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.