Upprop startat mot Copyswedes avgifter

publicerad 20 oktober 2013

Kopieringsavgiften utvidgades i början av september till att innefatta nästintill alla slags datorer och lagringsprodukter. Men två personer har dragit igång ett upprop och vill att regeringen agerar mot Copyswede.

Det som man vill åstadkomma med uppropet är följande:

1. Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är ”särskilt avsedd” för privatkopiering av musik, film eller annan media. 

2. Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av en privat organisation utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter. 

3. Privatkopieringsavgiftens nivå skall granskas och löpande revideras av en oberoende aktör så att den på ett relevant och verklighetsförankrat sätt följer marknadens utveckling

Man vill även att administrationen av kopieringsavgiften flyttas från Copyswede, som är en privat organisation, till en myndighet där alla kan ha full insyn i både intäkter och utgifter.

Över 34 000 namnunderskrifter har hittills samlats in. Listan kommer att överlämnas till justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Mer information om insamlingen samt möjlighet att själv skriva under finns på hemsidan StoppaCopyswede.se.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.