Uppgradera till Windows 10 gratis fram till nyår

Fram till den 31 december finns fortfarande möjligheten att spara dryga tusenlappen om du fortfarande inte uppgraderat till Windows 10.

publicerad 20 december 2017
- av Markus Andersson

Trots att Microsoft annonserade avslutet för fria uppgraderingar ifrån äldre versioner av Windows till 10:an i mitten av förra året har det fortfarande varit möjligt uppgradera på omvägar. Den möjligheten försvinner den 31 december.

De som äger en dator med Windows 7, 8 eller 8.1 kan fortfarande uppgradera till Windows 10 helt gratis. Windows 10 sägs bli den sista version av Windows som istället kommer att fortsätta uppdateras i sig utan att få ett nytt versionsnummer.

Äger du redan Windows 10 kommer du alltså troligen inte behöva betala mer för ett nytt Windows-operativsystem framöver. Vill du spara den dryga tusenlappen uppgraderingen kostar kan du passa på fram till den 31 december att uppgradera gratis.

Tillvägagångssättet är helt legitimt, men är egentligen avsett för de som använder särskilda hjälpmedelstekniker till datorn. Om du verkligen använder några sådana tekniker eller inte tar uppgraderingsprocessen ingen hänsyn till. Följ denna länk för att utnyttja möjligheten och ladda ned uppgraderingsverktyget.

Enligt uppgifter till Nya Dagbladet fungerar även uppgraderingen för piratkopierade versioner av Windows 7 och 8 vilket innebär att du istället får en riktig legitim licens efter uppgraderingen. Dock är licensen knutet till ditt moderkort och kan inte flyttas över vid byte av dator.

Windows 10 mötte vid lanseringen kritik för att vara sämre integritetsmässigt för användarna än tidigare versioner med standardinställningar som delade med sig av användaruppgifter till Microsoft. Företaget har i viss mån tagit till sig av kritiken och förbättrat översikten över vilken information som skickas till Microsoft.

Windows 10 kan på det hela taget uppfattas som något sämre integritetsmässigt, men något bättre säkerhetsmässigt vad gäller skydd mot intrång med mera. Microsoft bryr sig i stort sett inte längre om att underhålla de tidigare versionerna av Windows.

Nya Dagbladet rekommenderar dock följande steg för att öka din integritet vid uppgradering till Windows 10:

 

Steg 1
Vid slutet av installationsprocessen kommer du få välja sekretessinställningar för din enhet. Bocka ur samtliga alternativ (missar du detta kan du göra det senare under Windows-inställningar – Sekretess).

 

Steg 2
När installationen är klar, ladda ned och installera Spybot Anti-Beacon och välj att ”immunisera” alla alternativ som erbjuds, även under fliken Optional. Detta blockerar vissa data att skickas till Microsoft.

 

Steg 3 (avancerade användare)
För den som vill gå ytterligare ett steg till för säkerhet och integritet kan hosts-filen bytas ut. Detta blockerar ytterligare inbyggda rapporteringsfunktioner till Microsoft. Följ instruktionerna på denna länk.

 

Den som hellre trivs med den klassiska startmenyn kan ladda ned det utmärkta tillägget ”Classic shell” som får din upplevelse att mer påminna om Windows 7.

Vill du istället helt slippa tänka på Microsofts opålitlighet rekommenderas Linux Mint som är det Linux-alternativ som påminner mest om Windows i sitt utförande. Operativsystemet kan laddas ned gratis här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.