UD:s app kan vara integritetskränkande

publicerad 18 juni 2014

”UD Resklar” är namnet på den mobilapplikation som Utrikesdepartementet tagit fram för att hjälpa svenskar som åker utomlands. Men appen kräver också information om dig och dina samtalslistor vilket gjort många oroliga.

Hittills har drygt 100 000 personer laddat ner appen. De som har Android-telefoner och laddat ner appen accepterar också en lista på saker som UD ska ha rätt att komma åt. Bland annat ”läsa dina kontakter”, ”skriva/läsa samtalslogg” och veta din ”exakta plats (GPS- och nätverksbaserad)”.

IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren är skarpt kritisk mot detta.

– Man kan fråga sig om det är rimligt att en app som är tänkt att vara ett slags infobrev från en myndighet eller ett departement ska kräva tillgång till så mycket privat information. Mitt svar är nej. De kan komma med hur mycket teknisk mumbojumbo som helst, men det här är ett jäkla ofog, som alldeles för många utvecklare ägnar sig åt, säger Malmgren till DN.se.

Kent Öberg på UD säger till DN att uppgifterna som samlas in sker på frivillig basis men att man överväger att vidta åtgärder i samband med nästa uppdatering av appen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.