Efter pressen från Tysklands regering: Telegram stänger ner systemkritiska kanaler

Nätcensuren

publicerad 14 februari 2022
- av Redaktionen
Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.

Efter påtryckningar och hot från Tysklands inrikesminister Nancy Faeser har Telegram på några dagar raderat minst 64 regimkritiska kanaler från sin plattform, uppger Süddeutsche Zeitung.

Nancy Faeser, som själv har avslöjats ha täta kopplingar till den vänsterextrema rörelsen i Tyskland, har tidigare anklagat och kritiserat Telegram för att vara en plattform där förment högerextremism och konspirationsteorier sprids. Tillsammans med andra tyska politiker har hon också uppmanat Google och Apple att radera appen från sina appbutiker.

Nu verkar det som att påtryckningarna har gett resultat då Telegram raderat minst 64 kanaler – vissa med omkring 100 000 följare.

– Påtryckningarna fungerar, konstaterar Nancy Faeser till Süddeutsche Zeitung.

Regimkritikerna som rensats ut anklagas för ”hat och uppvigling” och inrikesministern har även hävdat att dessa utgör ett ”hot mot den tyska demokratin”.

Regeringen ska också ha suttit i möte med företrädare för Telegram under förra veckan för att diskutera saken.

Tidigare har Telegram profilerat sig som ett yttrandefrihetsvänligt och ocensurerat alternativ till de mer strikt styrda plattformarna och grundaren Pavel Durov har vid flera tillfällen argumenterat för hur viktigt det är för människor att ha möjligheten att uttrycka sig fritt.

Enligt Reuters är det inte bara nationalister och invandringskritiker som rensats bort från Telegram utan även kanaler med fokus på kritik av covidvaccinen och coronarepressionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.