IT/Övervakning

Tusentals Googleanställda i protest mot företagets samarbete med Pentagon

Tusentals anställda hos Google gör nu sina röster hörda över IT-jättens nära samarbete med det amerikanska försvarsdepartementet.

Det handlar om Project Maven, ett AI-program som nu används av flitigt av det amerikanska försvarsdepartementet för att lokalisera eventuella mål genom data som Google implementerat. Det är mot just detta som tusentals anställda protesterar.
I ett öppet brev uppmanar man Google-vd:n Sundar Pichai att avbryta samarbetet med Pentagon kring Project Maven samt ändra företagets policy så att Google eller deras underavdelningar aldrig är med och bygger krigföringsteknologi.

Denna plan kommer för evigt att skada Googles varumärke och dess förmåga att konkurrera om talang. Till följd av en växande rädsla för militär artificiell intelligens kämpar Google redan för att kunna behålla allmänhetens förtroende. Genom att ingå i detta kontrakt kommer Google att hamna i samma lista som företag som Palantir, Raytheon och General Dynamics. Argumentet att andra företag, som Microsoft och Amazon, också deltar gör inte detta något mindre riskabelt för Google. Googles unika historia, dess motto ‘var inte ond’, och dess direkta räckvidd i livet för miljarder av användare sätter det ifrån varandra”, skriver man bland annat i brevet.

Hela brevet till Google-vd:n Sundar Pichai kan laddas ner och läsas här.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!