Tusentals Googleanställda i protest mot företagets samarbete med Pentagon

publicerad 24 april 2018
- av Alexander Almqvist

Tusentals anställda hos Google gör nu sina röster hörda över IT-jättens nära samarbete med det amerikanska försvarsdepartementet.

Det handlar om Project Maven, ett AI-program som nu används av flitigt av det amerikanska försvarsdepartementet för att lokalisera eventuella mål genom data som Google implementerat. Det är mot just detta som tusentals anställda protesterar.

I ett öppet brev uppmanar man Google-vd:n Sundar Pichai att avbryta samarbetet med Pentagon kring Project Maven samt ändra företagets policy så att Google eller deras underavdelningar aldrig är med och bygger krigföringsteknologi.


Annonser:


Denna plan kommer för evigt att skada Googles varumärke och dess förmåga att konkurrera om talang. Till följd av en växande rädsla för militär artificiell intelligens kämpar Google redan för att kunna behålla allmänhetens förtroende. Genom att ingå i detta kontrakt kommer Google att hamna i samma lista som företag som Palantir, Raytheon och General Dynamics. Argumentet att andra företag, som Microsoft och Amazon, också deltar gör inte detta något mindre riskabelt för Google. Googles unika historia, dess motto ’var inte ond’, och dess direkta räckvidd i livet för miljarder av användare sätter det ifrån varandra”, skriver man bland annat i brevet.

Hela brevet till Google-vd:n Sundar Pichai kan laddas ner och läsas här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.