Turkiet blockerar den krypterade mejltjänsten Protonmail

publicerad 16 mars 2018

Enligt Protonmails vd har Turkiska myndigheter blockerat medborgarnas tillgång till den krypterade mejltjänsten.

Det är i ett blogginlägg från Protonmails vd Andy Yen som man berättar att tjänsten blockerats.

Vi har fått bekräftat att detta är en regeringsbeordrad blockering och inte ett tekniskt fel. Internetcensuren i Turkiet tenderar att vara flytande så situationen utvecklas konstant. Ibland är Protonmail tillgängligt, ibland går det inte att nå tjänsten. Men för den första gången kan vi bekräfta att Protonmail blockerats, och kan stöta på fler problem i framtiden”, skriver Andy Yen i blogginlägget.

Blockeringen verkar ligga på landsnivå med order ifrån regeringen som tvingar landets operatörer att inte släppa igenom trafik till tjänsten. I blogginlägget tipsar Andy Yen hur man kan använda VPN-tjänster för att ändå komma åt Protonmail.

Eftersom situationen hela tiden förändras kan några av de rekommendationerna sluta fungera när som helst”, skriver dock Andy Yen.

Blockeringen av Protonmail kan dock ses som ett gott betyg för mejltjänstens säkerhet och som ett tecken på att krypteringen faktiskt fungerar och skyddar medborgarnas mejl ifrån statens insyn.

Protonmail erbjuder en gratisversion av tjänsten och Nya Dagbladet rekommenderar starkt den Schweiz-baserade tjänsten framför samtliga övriga populära konkurrenter som Gmail, Hotmail, Yahoo, Telia med flera.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.