IT/Övervakning

Trumps regering vill tvinga Facebook att bryta kryptering

Det amerikanska justitiedepartementet försöker tvinga Facebook att bryta krypteringen till deras chattjänst Messenger så att man kan få tillgång till användarnas privata chattar.

Justitiedepartementet begärde tidigare att få ta del av röstmeddelanden som misstänkta kriminella ska ha skickat till varandra. Personerna vars meddelanden man vill ha tillgång till är kopplade till en utredning om det centralamerikanska nätverket MS-13, som anses vara ett av världens farligaste kriminella nätverk.
Facebook har hittills vägrat att låta justitiedepartementet få tillgång till de privata meddelandena mellan MS-13-medlemmarna, vilket ledde till att justitiedepartementet drog Facebook inför rätta i en domstol i Fresno, Kalifornien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Reuters skriver att utgången i fallet mellan USA:s justitiedepartement och Facebook kan få långtgående konsekvenser då amerikanska myndigheter kan få möjlighet att tvinga andra krypterade meddelandetjänster, exempelvis Signal och Facebook-ägda Whatsapp, att bryta krypteringen och dela med sig av chattar som användarna trodde var säkra från myndigheterna.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!