Trumps regering vill tvinga Facebook att bryta kryptering

publicerad 28 augusti 2018

Det amerikanska justitiedepartementet försöker tvinga Facebook att bryta krypteringen till deras chattjänst Messenger så att man kan få tillgång till användarnas privata chattar.

Justitiedepartementet begärde tidigare att få ta del av röstmeddelanden som misstänkta kriminella ska ha skickat till varandra. Personerna vars meddelanden man vill ha tillgång till är kopplade till en utredning om det centralamerikanska nätverket MS-13, som anses vara ett av världens farligaste kriminella nätverk.

Facebook har hittills vägrat att låta justitiedepartementet få tillgång till de privata meddelandena mellan MS-13-medlemmarna, vilket ledde till att justitiedepartementet drog Facebook inför rätta i en domstol i Fresno, Kalifornien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Reuters skriver att utgången i fallet mellan USA:s justitiedepartement och Facebook kan få långtgående konsekvenser då amerikanska myndigheter kan få möjlighet att tvinga andra krypterade meddelandetjänster, exempelvis Signal och Facebook-ägda Whatsapp, att bryta krypteringen och dela med sig av chattar som användarna trodde var säkra från myndigheterna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.