TikTok förbjuder ”klimatförnekelse”

Nätcensuren

publicerad 20 april 2023
- av Isac Boman
Det blir inte längre tillåtet att förneka "klimatförändringas existens" på plattformen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kinesiskägda sociala medieplattformen TikTok låter meddela att man fortsättningsvis kommer att radera videoklipp som anses vara ”klimatförnekande” – och istället hänvisa användarna till vad som påstås vara ”auktoritativ information” i ämnet.

Tjänstens ansvariga hävdar att förändringarna görs för att ”stärka korrekta klimatdiskussioner” och ”minska skadlig desinformation”, de implementeras lagom till klimattemadagen ”Earth Day” den 22 april.

Plattformens ansvariga bekräftar också att videoklipp som förnekar ”klimatförändringarnas existens” kommer att raderas framöver och att detta gäller allt innehåll som ”underminerar väletablerad vetenskaplig konsensus”, rapporterar Sky News.

De ”auktoritativa källorna” som TikTok-användarna framöver ska hänvisas till har tagits fram i samarbete med FN – men det är högst oklart vilken kompetens dessa har att bedöma vad som är sant och korrekt och inte.

Sedan tidigare har plattformen YouTube anammat en liknande strategi och publicerar nu länkar till FN-sidor om klimatförändringar när användare söker efter vissa ämnen.

Det kan också noteras att TikTok under den senaste tiden varit under press från västerländska regeringar – dels på grund av dess kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet men också för att man underlåtit att censurera vad som i väst beskrivits som ”skadligt innehåll”.

Det är fortfarande inte klart huruvida tjänsten kommer att förbjudas i USA eller inte och vissa amerikanska politiker menar att TikTok aktivt används för att ”sprida desinformation och pro-kinesisk propaganda”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!