TikTok censurerar Anthony Fauci-satir

publicerad 24 maj 2021
- av Markus Andersson

Kinesiskägda TikTok har raderat ett flertal videoklipp där komikern Tyler Fischer gör satir på den amerikanska smittskyddschefen Anthony Fauci. Den sociala mediejätten hävdar att parodierna bryter mot tjänstens användarvillkor.

Fischers parodier på Fauci har snabbt blivit virala på TikTok, men det blev i samband med detta också tydligt att godtycklig censur inte är någonting unikt för amerikanska sociala mediejättar som Facebook, Twitter, och Youtube. Mycket kvickt raderade nämligen TikTok parodierna och hävdade utan att specificera sig att de bröt mot tjänstens ”riktlinjer” och användarvillkor.

Mina Fauci-tolkningar har börjat raderas från TikTok för att de bryter mot ”communityns riktlinjer. Censur skapar extremism eftersom jag nu måste göra mina tolkningar dörr till dörr som en psykopat”, twittrar Fischer med glimten i ögat.

I ett av de raderade videoklippen narrar Fischer Faucis pedantiska retorik när det kommer till bärande av masker.

– Jag skulle säga att även om du bor ensam så skulle jag ha på mig en mask i hemmet, särskilt i duschen. Eftersom ärligt talat, droppar kan ta sig hela vägen genom rören och komma upp genom någon annans toalett och infektera dem i anus, skojar Fischer.

Summit News noterar att TikTok till och med censurerar sådant som får vara kvar på annars censurivrande plattformar som Youtube och Twitter och lyfter fram det faktum att Fischers parodier än så länge inte har raderats från de amerikanska sajterna. Man menar vidare att ”TikTok har kommit att bli den primära plattformen för medlemmar av ”covid-kulten” där dessa på ett överdrivet och pinsamt sätt hyllar massvaccinationerna och närmast dyrkar Fauci som en hjälte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.