Telia Sonera krävs på miljoner

publicerad 22 juli 2013

Telia Sonera stäms på 73 miljoner kronor av föreningen Copyswede. Anledningen är att Telia Sonera inte betalat privatkopieringsersättning för de mobiltelefoner av typen Iphone som man säljer.

Copyswede, som företräder ett flertal svenska upphovsmän, anser att Telia ska betala ersättning för den privatkopiering som är möjlig att göra med de Iphonemobiler som Telia importerar, skriver DN.se.

– Vi är ju överens med branschen om att mp3-spelare omfattas av ersättningssystemet. Då kan inte ersättningen exkluderas bara för att mp3-tekniken flyttar in i mobiltelefonen, säger Mattias Åkerlind, vd i Copyswede, till tidningen.

MP3-spelare omfattas enligt svensk lag, precis som usb-minnen och dvd-spelare med inbyggt minne, av ersättningssystemet. Men enligt Telia omfattas inte mobiltelefonerna av samma system. Copyswede svarade med att dra ärendet till domstol.

Copyswede skriver i sin stämningsansökan till Södertörns tingsrätt att man redan 2008 försökt förhandla med företrädare för mobilbranschen om att de skulle beläggas med privatkopieringsersättning för mobiltelefoner med inbyggda MP3-spelare. Enligt Copyswede var branschen ointresserade att förhandla.

Kravet från Copyswede gäller alla iPhonemobiler som importerats av Telia från och med 1 januari 2009.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.