Ted Cruz: Censurerade bör stämma Facebook

publicerad 9 juni 2021

Den republikanske senatorn Ted Cruz menar att Facebook under coronakrisen i praktiken har fungerat som en statlig myndighet och konsekvent sprungit statsmaktens ärenden. Han menar också att de som blivit godtyckligt censurerade av den sociala mediejätten bör överväga på att stämma nätjätten.

Cruz menar att Facebook framförallt har agerat megafon åt Biden-administrationen och Anthony Fauci snarare än att ha något neutralt förhållningssätt och att deras beteende bör få konsekvenser.

Han pekar särskilt på hur användare tidigare bannlystes och censurerades när de argumenterade för att virusets manipulerats på artificiell väg av människor – en regel som Facebook snabbt och plötsligt tog bort efter att Biden deklarerat att virusets ursprung och eventuell mänsklig inblandning måste utredas noggrant.
– De här senaste genombrotten har verkliga konsekvenser eftersom det nu står klart att Facebook arbetade åt samma håll och för att gynna den federala regeringen och fungerade som regeringens enhet för censur, menar han och anser vidare att Facebook i största allmänhet använt sin monopolliknande ställning för att censurera oliktänkande på uppdrag av regeringen.

Cruz menar att det faktum att den sociala mediejätten följsamt går i regeringens ledband också innebär att de inte kan gömma sig bakom sina vanliga försvarstal om att man är ett ”privat företag” – då de i själva verket agerar som en statlig myndighet.

Senatorn menar att Facebook bör hållas juridiskt ansvariga för sin godtyckliga censur och föreslår att användare som fallit offer för censuren bör försöka stämma Facebook i domstol.

Så sent som i februari deklarerade Facebook att inlägg om ett ”människoskapat” virus kunde leda till censur och bannlysningar, något som också skedde. Nyligen valde man dock att helt ta bort denna policy och tillåta diskussioner om frågan – just i samband med att Biden börjat prata om att hur viruset kan vara skapat i ett laboratorium.

Enligt den frispråkige senatorn är det tydligt att det enbart är politikernas hållning i frågan som har fått Facebook att ändra sig och att de som blivit avfärdade och smutskastade som konspirationsteoretiker bör överväga att ta till rättsliga åtgärder mot företaget.

Cruz passade också på att rikta en känga mot smittskyddschefen Anthony Fauci och menar att denne systematiskt vilselett det amerikanska folket – då denne tidigt känt till uppgifterna om att viruset kan ha skapats i ett laboratorium, men valt att hålla tyst om detta eller förneka kännedom om saken.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!