Sweclockers reder ut vad som gäller för de nya säkerhetshålen i processorer

publicerad 7 januari 2018
Processorer ifrån AMD har inte uppdagats ha samma säkerhetsbrister som Intels

Tidigare i veckan uppdagades allvarliga hål i modern dator- och mobilprocessorer. Hur orolig ska man vara? Sweclockers reder ut läget.

Nya Dagbladet rapporterade i veckan om de nya säkerhetshål som drabbar både Intel- och AMD-processorer som sitter i alla våra vanliga datorer samt ARM-processorer som vanligen sitter i mobiltelefoner. Säkerhetshålen är uppdelade i tre varianter, där variant 1 och 2 döpts till Spectre och variant 3 fått namnet Meltdown.

Är min dator eller telefon drabbad? Sweclockers svarar:

Sannolikt, ja. Säkerhetshålet Meltdown finns i alla Intel-processorer från det senaste decenniet, vilket innebär en stor del av moderna datorer, samt i en del äldre ARM-lösningar för mobiltelefoner. Konkurrenten AMD klarar sig markant bättre, där företaget menar att inga processorer är mottagliga för Meltdown.

Närliggande Spectre finns även det i Intel-processorer, men även i modeller från AMD och ARM.

Bör man vara orolig?

Egentligen inte. Meltdown och Spectre är visserligen enorma säkerhetsluckor som bygger på grundläggande designproblem i modern hårdvara, men samtidigt svåra att utnyttja. Det vanliga användare ska göra är dock att hålla sin hårdvara och mjukvara uppdaterad – ett allmänt tips som alltid gäller.

Senaste versionen av alla mjukvaror kommer täppa till de problem som går, och övriga (säkerhetshål, reds anm.) är mycket svåra att komma åt utan direkt tillgång till din dator eller telefon.

 

Läs hela den utförliga artikeln på Sweclockers här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.