IT/Övervakning

Sweclockers reder ut vad som gäller för de nya säkerhetshålen i processorer

Processorer ifrån AMD har inte uppdagats ha samma säkerhetsbrister som Intels

Tidigare i veckan uppdagades allvarliga hål i modern dator- och mobilprocessorer. Hur orolig ska man vara? Sweclockers reder ut läget.

Nya Dagbladet rapporterade i veckan om de nya säkerhetshål som drabbar både Intel- och AMD-processorer som sitter i alla våra vanliga datorer samt ARM-processorer som vanligen sitter i mobiltelefoner. Säkerhetshålen är uppdelade i tre varianter, där variant 1 och 2 döpts till Spectre och variant 3 fått namnet Meltdown.
Är min dator eller telefon drabbad? Sweclockers svarar:

Sannolikt, ja. Säkerhetshålet Meltdown finns i alla Intel-processorer från det senaste decenniet, vilket innebär en stor del av moderna datorer, samt i en del äldre ARM-lösningar för mobiltelefoner. Konkurrenten AMD klarar sig markant bättre, där företaget menar att inga processorer är mottagliga för Meltdown.

Närliggande Spectre finns även det i Intel-processorer, men även i modeller från AMD och ARM.

Bör man vara orolig?

Egentligen inte. Meltdown och Spectre är visserligen enorma säkerhetsluckor som bygger på grundläggande designproblem i modern hårdvara, men samtidigt svåra att utnyttja. Det vanliga användare ska göra är dock att hålla sin hårdvara och mjukvara uppdaterad – ett allmänt tips som alltid gäller.

Senaste versionen av alla mjukvaror kommer täppa till de problem som går, och övriga (säkerhetshål, reds anm.) är mycket svåra att komma åt utan direkt tillgång till din dator eller telefon.

 

Läs hela den utförliga artikeln på Sweclockers här.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!