Svenskt debattsamtal flaggades som ”hatretorik” av Youtube

publicerad 17 september 2020
- av Markus Andersson
Youtube fortsätter slå ner hårt på det fria samtalet.

Youtubes censur av det fria samtalet blir allt mer omfattande. Senast ut att flaggas för ”hatretorik” är ett samtal mellan forskaren Christer Mattson och Klaus Bernpaintner från Mises-institutet som spelats in av Palaestra media.

Samtalsämnena för dagen var ”demografi, mångkultur och Sveriges framtid”, ämnen som inte fallit ansvariga på Youtube på läppen. Snabbt togs klippet ner av mediejätten och Palaestra media fick därtill en varning för att ha spridit ”hatretorik”.

Det här var väldigt tråkigt, men ändå väntat. YouTube har under en väldigt lång tid stramat åt det fria ordet och vi har haft flera svenska aktörer som fått lämna plattformen helt”, skriver Jonas Nilsson från Palaestra media i ett mejl till Nya Dagbladet.


Annonser:


Man förklarar vidare att man ser mycket allvarligt på Youtubes agerande och att man har överklagat beslutet.

Det här samtalet har ett samhällsintresse. Samtalet är mellan en forskare, Christer Mattson som skriver och forskar om högerextremism, och det här samtalet är en del av Mattsons underlag till hans nästkommande bok. Samtalet har Mattson med en libertariansk opinionsbildare från Mises-institutet och de har olika syn på vad som utgör högerextremism. Vi på Palaestra media publicerade detta samtal då vi anser att det finns ett samhällsintresse och ser detta samtal som en del av en samhällsdebatt rörande invandring och högerextremism”, står det att läsa i överklagan.

Efter blott ett par minuter slog dock Youtube fast att videoklippet spred ”hatretorik” – något som fått skaparna att misstänka att någon ytterligare granskning av materialet inte gjordes utan att det handlade om ett standardiserat svar som skickades ut.

För den som vill ta del av samtalet utan risk för censur så finns det att lyssna på här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.