Svenskar med på Facebooks hemliga svartlista

Nätcensuren

publicerad 19 oktober 2021
- av Isac Boman
Henrik Palmgren och Lana Lokteff från Red Ice TV är farliga, enligt Facebook.

En lista på över 4000 individer, grupper och organisationer som Facebook anser är farliga och som är bannlysta från plattformen har läckt. Flera svenska dissidenter och regimkritiker återfinns på listan.

Det är sajten The Intercept som tagit del av och publicerat den hemliga listan där allmänheten nu kan ta del av den information som Facebook länge har försökt dölja.

De organisationer och grupper som är förbjudna på Facebook delas in i kategorierna terror, brott, militariserad social rörelse och ”hat”. Enskilda personer som är bannlysta på plattformen kategoriseras under brott, terror och ”hat”.

Förutom kända terrorister, terrorgrupper, brottslingar och paramilitära rörelser återfinns samtidigt även lagliga organisationer och politiskt oliktänkande, vars verksamhet på intet sätt är kriminell, på svartlistan.

Många är mycket kritiska till att Facebook blandar samman politiska dissidenter, ostraffade musiker och historiska ledare med farliga brottslingar och terrororganisationer på listan över ”farliga individer och grupper”. Facebook själva försvarar sig med att listan inte är komplett och ”ständigt uppdateras”.

Att definiera och identifiera farliga organisationer är extremt svårt. Det finns inga hårda och fasta definitioner som alla är eniga om” skriver Facebookchefen Brian Fishman i ett uttalande.

Detta tolkas av många som att den faktiska listan över påstått farliga individer och organisationer som är bannlysta på Facebook, och i många fall inte ens får diskuteras eller länkas till i form av videoklipp och liknande, är långt längre än de 4000 namn som släppts och bristen på transparens har fått mycket hård kritik.

Två av de personer som av Facebook anses vara ”farliga” är den Kungälvsbördige mediaprofilen Henrik Palmgren och hans hustru Lana Lokteff från den nationalistiska kanalen Red Ice TV, detsamma gäller ett flertal nationalistiska musikgrupper som Storm, Steelcapped Strenght och Angriff.

Bland svenska organisationer återfinns både den nu aktiva nationalsocialistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen men också sedan länge nedlagda grupper som Legion Wasa, Nationalsocialistisk Front och Nordiska Rikspartiet.

Går man utanför Sverige återfinns bland annat den franska identitära aktivistgruppen Génération Identitaire och den kände författaren Jared Taylor på listan – så även det italienska partiet Forza Nuova och ett flertal andra mindre nationalistiska partier verksamma i USA eller Europa.

Noterbart är att även historiska personer som sedan länge är döda anses farliga av Facebook och är bannlysta från sajten. Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Benito Mussolini, Heinrich Himmler och Hermann Göring återfinns alla på listan.

– Facebook sätter sina användare i en nästan omöjlig situationen när de säger att de inte får posta inlägg om farliga grupper och individer, men sedan vägrar att offentligt redovisa vilka de anser vara farliga, säger Faiza Patel, vice direktör för Brennan Center Justices frihets- och säkerhetsprogram, som har tagit del av materialet, till The Intercept.

Utöver att de svartlistade personerna och grupperna inte själva får verka på Facebook får övriga användare på plattformen inte heller uttrycka sig positivt eller ge sitt stöd till många av dessa – den enda typ av omdömen som tillåts är alltså negativa eller neutrala sådana.

Över 250 vitmaktgrupper bedöms av vår mest restriktiva policy som hatgrupper. Det betyder inget beröm, stöd eller representation”, skriver Fishman.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!