Svenska gamers hotar att lämna EU efter nya regler

publicerad 3 juni 2019
Twitch-användaren Emma ”Swebliss” Bliss” har över 200 000 följare på plattformen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenskar som livnär sig på att livesända sitt spelande hotar nu att lämna kontinenten efter EU:s nya direktiv. Detta eftersom datorspelen är upphovsrättsskyddade och det kan vara brottsligt att filma dem.

Det är framförallt på plattformen Twitch som miljontals spelare och spelintresserade samlas för att titta på när folk spelar, en kultur som blivit så stor att ett flertal spelare numer kan livnära sig på att sända när de spelar.

Den nya lagen som röstades igenom den 15 april innebär att upphovsrättsinnehavare ska få ersättning om deras verk används på internet, något som gjort många spelare oroliga för hur framtiden ser ut.

– Jag är absolut orolig över hur det kommer påverka streaming, Youtube och spelbranschen rent allmänt, säger Twitch-användaren Emma ”Swebliss” Bliss” till Dagens Nyheter.

Bliss har över 200 000 följare på Twitch och drygt 100 000 på Youtube och säger vidare till tidningen att hon hoppas att det kommer fram någon kompromiss som gör det möjligt för henne att fortsätta spela, annars känner hon sig tvungen att flytta från EU för att kunna livnära sig på spelandet.

Bliss är inte ensam om liknande tankar, flera populära spelare som DN har pratat med säger att de kan tänkas lämna EU-området.

– Det man ska komma ihåg är att de européer som tjänar pengar på att streama konkurrerar med streamers från världen i övrigt. Med lagen begränsas möjligheterna till att skapa streamat innehåll i en tidigare aldrig skådad utsträckning och begränsningarna slår dessutom bara mot dem som är verksamma i Europa, förklarar Tobias Nordström som är ansvarig för P3 Spel i Sveriges Radio.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!