Staten vill beslagta domäner på internet

publicerad 12 februari 2015

Den svenska staten vill åtnjuta sig rätten att helt kunna stänga ner vissa sidor från internet genom att blockera domännamnen. Kammaråklagare Fredrik Ingblad har siktat in sig på fildelningssidan The Pirate Bay.

I december förra året genomfördes en polisrazzia mot The Pirate Bays lokaler i Nacka utanför Stockholm. Bland annat omhändertogs servrar och annan utrustning vilket ledde till att sajten tillfälligt stängdes ner. I slutet av januari var dock fildelningssajten uppe igen.

Fredrik Ingblad, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, menar att det är viktigt att staten kan stänga ner webbplatser som The Pirate Bay för att stävja brottslighet.

– Det som jag försöker med den lagstiftning som finns är att gå direkt på Punkt SE i ett uppenbart fall som gäller Pirate Bay, för att få Punkt SE att sluta hyra ut den här domänen så att brottsligheten snabbt kan upphöra. Och jag tror att det skulle vara ett effektivt sätt att stoppa brottslighet på nätet, säger Fredrik Ingblad till Sveriges Radio.

Staten har vänt sig till organisationen punkt SE som har hand om alla domäner som slutar med ”.se”. Organisationen vill att statens krav ska prövas i domstol.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.