Staten vill beslagta domäner på internet

publicerad 12 februari 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenska staten vill åtnjuta sig rätten att helt kunna stänga ner vissa sidor från internet genom att blockera domännamnen. Kammaråklagare Fredrik Ingblad har siktat in sig på fildelningssidan The Pirate Bay.

I december förra året genomfördes en polisrazzia mot The Pirate Bays lokaler i Nacka utanför Stockholm. Bland annat omhändertogs servrar och annan utrustning vilket ledde till att sajten tillfälligt stängdes ner. I slutet av januari var dock fildelningssajten uppe igen.

Fredrik Ingblad, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, menar att det är viktigt att staten kan stänga ner webbplatser som The Pirate Bay för att stävja brottslighet.

– Det som jag försöker med den lagstiftning som finns är att gå direkt på Punkt SE i ett uppenbart fall som gäller Pirate Bay, för att få Punkt SE att sluta hyra ut den här domänen så att brottsligheten snabbt kan upphöra. Och jag tror att det skulle vara ett effektivt sätt att stoppa brottslighet på nätet, säger Fredrik Ingblad till Sveriges Radio.

Staten har vänt sig till organisationen punkt SE som har hand om alla domäner som slutar med “.se”. Organisationen vill att statens krav ska prövas i domstol.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!