IT/Övervakning

Staten vill beslagta domäner på internet

Den svenska staten vill åtnjuta sig rätten att helt kunna stänga ner vissa sidor från internet genom att blockera domännamnen. Kammaråklagare Fredrik Ingblad har siktat in sig på fildelningssidan The Pirate Bay.

I december förra året genomfördes en polisrazzia mot The Pirate Bays lokaler i Nacka utanför Stockholm. Bland annat omhändertogs servrar och annan utrustning vilket ledde till att sajten tillfälligt stängdes ner. I slutet av januari var dock fildelningssajten uppe igen.
Fredrik Ingblad, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, menar att det är viktigt att staten kan stänga ner webbplatser som The Pirate Bay för att stävja brottslighet.

– Det som jag försöker med den lagstiftning som finns är att gå direkt på Punkt SE i ett uppenbart fall som gäller Pirate Bay, för att få Punkt SE att sluta hyra ut den här domänen så att brottsligheten snabbt kan upphöra. Och jag tror att det skulle vara ett effektivt sätt att stoppa brottslighet på nätet, säger Fredrik Ingblad till Sveriges Radio.

Staten har vänt sig till organisationen punkt SE som har hand om alla domäner som slutar med “.se”. Organisationen vill att statens krav ska prövas i domstol.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!