Sparkrav på TT – 26 redaktionella tjänster ska bort

publicerad 30 oktober 2020
- av Sofie Persson

TT Nyhetsbyrån skär ner på 26 redaktionella tjänster inför nästa år.

Det står nu klart att TT Nyhetsbyrån skär ned med 28 tjänster, varav 26 på redaktionerna. 28 miljoner kronor ska sparas i budgeten för nästa år, skriver Journalisten.

De största anledningarna till nedskärningarna är helt enkelt färre kunder, minskade intäkter, men även den så kallade coronapandemin som både påverkat dagspressens ekonomi men också slagit direkt mot TT Nyhetsbyråns olika slags intäkter.

Vi har under året förlorat ett antal uppdrag exempelvis gällande redigering. Det som sker på marknaden gör också att kunderna måste sänka sina kostnader vilket drabbar oss. Till det har vi corona som slår hårt mot kunderna och oss. Det försvinner alltså pengar som direkt berör medarbetare i och med att kunder försvinner, säger Per-Anders Broberg, TT:s vd.

Tolv av de 26 redaktionella tjänsterna som försvinner arbetar med redigering, fem tjänster berör reportrar, fyra av dem på nyhetsredaktionen och en på sporten. Även de som arbetar med bild drabbas. Alla de påverkade tjänsterna finns i Stockholm.

Sparpaketet innebär även att TT kommer se över andra kostnader som resor, frilansinköp och kundevent. Även småsaker som julgodiset till kunder kan drabbas.

Enligt Broberg ska nedskärningarna inte påverka kvalitén, utan de leder främst till att TT kommer att sluta erbjuda uppdrag som till exempel korsord och redigering åt enskilda kunder.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!