Snowden: “NSA och Israel skapade Stuxnet”

publicerad 10 juli 2013

NSA-läckan Edward Snowden, 30, anklagar nu Israel för att ha varit delaktiga i att skapa datormasken Stuxnet som användes av USA för att attackera Iran.

Edward_Snowden

Det var i en intervju med den tyska tidningen Der Spiegel på måndagen som Edward Snowden fick frågan om USA:s säkerhetsmyndighet NSA hjälpte till att skapa datormasken Stuxnet som användes mot Iran.

– NSA och Israel skapade Stuxnet tillsammans, svarade Snowden.

Washington och Tel-Aviv samarbetade
Förra sommaren avslöjade NY Times att USA använt Stuxnet för att utföra attacker mot de datasystem som driver Irans kärntekniska anrikningapparatur.

Washington och Tel-Aviv ska ha skapat datormasken Stuxnet, även om inga myndigheter har bekräftat uppgifterna som framkom i NY Times artikel.

NSA inte värst på att spionera
Snowden berättade även om hur NSA samarbetar med utländska säkerhetstjänster via ett speciellt organ kallat Foreign Affairs Directorate (FAD).

Han sade att Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland – som tillsammans med USA utgör “de fem ögonen” – ibland går längre än USA när det kommer till att övervaka medborgarna, skriver RT.com.

Fakta Stuxnet:

Stuxnet är en datormask som upptäcktes i juni 2010. Den tros ha skapats av USA och Israel för att attackera Irans kärntekniska anläggningar.

Stuxnet spreds initialt via Microsoft Windows och riktade sig på Siemens industriella styrsystem.

Det är det första upptäckta skadliga programmet som spionerar på industriella system.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!