IT/Övervakning

Snowden kritisk till utökad rysk övervakning

Rysslands president Vladimir Putin skrev nyligen under en lag som innebär att övervakningen av landets medborgare nu skärps. Visselblåsaren Edward Snowden, som åtnjuter asyl i Ryssland, är skarpt kritisk till lagen.

Den nya lagen är en skärpning av den antiterrorlagstiftning som finns i Ryssland. Den nya lagen innebär att tele- och internetoperatörer tvingas lagra sina användarnas data och i särskilda fall ge den datan till den ryska staten vid behov, skriver International Business Times.
En av många som kritiserat lagen är visselblåsaren Edward Snowden som 2013 läckte hemliga dokument som visade på USA:s massövervakning av stora delar av världen. Snowden väljer, trots att han har asyl i Ryssland, att kritisera president Vladimir Putin för den nya lagen.

“Putin har skrivit under en förtryckande lag som inte bara inskränker mänskliga rättigheter utan också det sunda förnuftet. En mörk dag för Ryssland”, twittrade visselblåsaren.

Vidare fortsatte Snowden att skriva att den nya lagstiftningen kommer att kosta Ryssland över 30 miljarder dollar, motsvarande 255 miljarder kronor.

Lagstiftningen kommer att träda i kraft från och med den 20 juli.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!