MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Slutet för ogilla-markeringar på Youtube

Nätcensuren

publicerad 17 november 2021
- av Sofie Persson

Nu har Youtube beslutat att göra ogilla-markeringar privata. Beslutet uppges komma efter att man uppmärksammat att ogilla-knappen använts till att trakassera andra användare, medan kritiker menar att det är ett sätt för plattformen att dölja folkligt missnöje.

Youtubes gilla- och ogilla-markeringar kan hjälpa eller stjälpa en video i dess spridning, men däremot påverkar det inte hur mycket pengar en användare kan tjäna på sina videos. Enligt techjätten har dock ogilla-knappen användas i syfte att trakassera andra, mindre konton. Till följd av detta testade man att dölja antalet ogillningar på vissa klipp för att se effekten. Där ska man ha funnit att “ogilla-attacker” mot användare minskade och utifrån detta ska man ha beslutat att helt dölja antalet ogillningar, skriver Youtube på sin blogg.

Ogilla-knappen kommer dock inte att försvinna utan det handlar om att antalet ogillningar kommer att bli privata för användare. Att visa sitt missnöje över en video kommer alltså inte att vara synligt för andra utan endast för användaren själv. Andra användare kan fortfarande ogilla en video, men man kan helt enkelt inte se hur många andra som ogillat videon. Gilla-knappen kommer fortfarande att vara kvar och fullt synlig.

När det nya upplägget börjar gälla är olika för användare beroende på när uppdateringen sker.

Den mest ogillade videon på videosajten är en av Youtubes egna videos. Det är videon ”Rewind” från 2018 som har över 19 miljoner ogillningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend