Skype lämnade ut användarinformation till företag

publicerad 19 november 2012

Skype som kan användas för gratis röstsamtal över nätet inklusive chatt och videosamtal har åter igen hamnat i blåsväder. Skype lämnade olagligt ut användarinformation till ett privat IT-företag i Nederländerna som ville göra egna eftersökningar mot hackargruppen Anonymous.

Den holländska polisens dokument konstaterar att Skype överlämnade den misstänktes personliga information, såsom hans användarnamn, riktiga namn, e-postadresser och den hemadress som använts vid betalningar. Bakom användaren stod en 16-årig pojke som av IT-företaget misstänktes ha kopplingar till Anonymous.

Kravet för att Skype skall tvingas att lämna ut användarinformation är det finns ett domstolsbeslut, men Skype lämnade ut informationen frivilligt utan något domstolsbeslut.

Gerrit-Jan Zwenne, professor i juridik i Leiden menar också om det är tveksamt om polisen har rätt att använda information som är tillhandahållen på detta sätt.

En talesperson för Skype, som nyligen förvärvades av Microsoft, säger att företaget tar sina kunders integritet på största allvar ”Det är vår policy att inte lämna ut kunduppgifter om vi inte får ett krav ifrån rättsliga myndigheter eller när vi enligt lag är tvingade”.

Företaget säger att det utreder hur personlig information kom i händerna på ett privat företag.


Skypes chathistorik

Standardinställningen i Skype är att dina konversationer skall sparas i din dator. Detta kan du inaktivera. Huruvida Skype ändå lagrar alla konversationer centralt är oklart.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.