Siri-konversationer avlyssnas av tredje part

publicerad 7 augusti 2019
- av Markus Andersson
Smartklockan Apple Watch har in en inbyggd röstassistent vars inspelningar lagras av Apple och skickas till tredje part.

I en ny rapport i The Guardian framkommer det att Apple precis som Amazon och Google låter underleverantörer lyssna på inspelningar från den röststyrda assistenten Siri.

Om man läser Apples integritetspolicy för Siri så framkommer det att viss data skickas vidare till företaget för att de enklare ska kunna utföra kundens kommandon, exempelvis kundens namn, smeknamn och namn på fotoalbum, musik och genvägar till appar.

Vad man inte alls är lika tydliga med är att en del av konversationerna med Siri också skickas vidare till andra företag som kontrakteras av Apple för att förbättra deras produkt och där okända människor sitter och lyssnar på kundernas inspelningar, skriver The Guardian.

En visselblåsare som tidningen talat med och som arbetar med just detta berättar att denne är orolig för att enskilda individer ska kunna identifieras med hjälp av de inspelningar och data som skickas. Filerna med inspelningar innehåller förvisso inte några länkar till Apple-konton eller andra identitetsuppgifter men själva ljudklippen kan ändå innehålla mycket personliga uppgifter som spelats in, exempelvis från intima situationer eller när en patient talar med sin läkare.

Det har förekommit otaliga fall med inspelningar som innehållit privata diskussioner mellan doktorer och patienter, affärsavtal, kriminella och sexuella aktiviteter och så vidare. De här inspelningarna kommer också med användardata som visar enhetens plats, kontaktinformation och appdata, säger visselblåsaren.

Apple Watch är enheten som står för flest misstag och som oftast spelar in när den som talar inte är medveten om att Siri har aktiverats. Storföretagen Amazon och Google har nyligen också varit involverade i liknande skandaler där det avslöjats att privata och känsliga samtal spelats in och avlyssnats i efterhand.

Apple har själva lagt stora resurser på att framstå som ett företag som tar kundernas integritet på stort allvar, bland annat med den nyliga kampanjen ”Det som händer på Iphone stannar på Iphone”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.