Samsung tar striden mot Copyswede till hovrätten

publicerad 13 november 2015
Den koreanska elektronikjätten förbereder sig inför ytterligare en rättsprocess mot Copyswede.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en tingsrättsdom i oktober fick den starkt kritiserade upphovsrättsorganisationen Copyswede rätt emot elektronikjätten Samsung. Tvisten gäller högre avgifter på bland annat mobiler och surfplattor. Samsung överklagar nu tingsrättens beslut.

Copyswede har drivit förslaget om att lägga straffskatt på i stort sett all konsumentelektronik som har lagringsutrymmen då den teoretiskt sett skulle kunna användas för piratkopiering.

Samsung som drabbas av högre priser på sina produkter till konsumenterna har stridit hårt mot den privata organisationen och anser att lagstiftningen är “absurd och otidsenlig”.

– Vi tycker att det är viktigt att få det här ärendet avgjort i högre instans, och att ytterligare kasta fokus på vad som är en produkt särskilt ägnad för privatkopiering och inte. Det är oskäligt att privatpersoner som köper datorer eller surfplattor ska behöva betala en avgift för privatkopior trots att de flesta inte längre gör sådana, säger Jacob Birkeland i ett uttalande till IDG.

Copyswede har krävt att Samsung ska redovisa hur många enheter de importerat såsom, datorer och surfplattor, från september 2013 och framåt.

Samsung förberedde sig på striden redan i september 2013 när förslaget trädde i kraft.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!