Säkerhetshål gör att Chrome kan avlyssna användaren

publicerad 23 januari 2014

Genom ett säkerhetshål i den omåttligt populära webbläsaren Google Chrome kan datorns mikrofon slås på, utan att användaren märker av det. Det påstår den israeliske datahackern Tal Ater.

Inspelade samtal, möten och telefonsamtal kan alltså spelas in genom att datorns mikrofon aktiveras av en tredjepartstjänst.

”Genom att utnyttja buggar i Google Chrome kan skadliga webbsidor aktivera mikrofonen och lyssna på vad som helst omkring din dator, även efter att du har lämnat dessa webbplatser”skriver Ater på sin blogg.

Kringgår programvaran
Buggen märks när de skadliga webbplatserna försöker kringgå det sätt som Google använder för att hantera programvaran till Chromes taligenkänning. Vanligtvis ger Chromes användare manuellt sitt medgivande till varje webbsida som vill få tillgång till taligenkänningen och mikrofonen, men enligt det upptäckta säkerhetshålet kan det spela mindre roll.

I höstas kontaktade Tal Ater Google om det nya säkerhetshålet och fick till svar att man planerade att åtgärda buggen, någonting som Ater menar att Google inte har gjort.

Google manar till lugn
Tal Aters upptäckt har rapporterats av flera välkända nyhetsmedier. Bland annat BBC, International Business Times, Daily Mail och New York Times.

I ett mejl till teknikwebbsidan Arstechnica meddelar Google att man undersökt ärendet och kommit fram till att det inte föreligger något hot mot användarna, som till exempel att datorns mikrofon kan avlyssna dem utan deras vetskap.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!