Så tar du bort Microsofts nya spionuppdateringar i Windows 7 & 8

Det pågår en ständig strid mellan intressen som vill övervaka andra människor och rätten till integritet och frihet från övervakning. Nu är det Microsoft som genom sitt nya operativsystem förberett för massiv informationsinhämtning ifrån den miljard användare man beräknar att nå med det nya operativsystemet.

publicerad 20 november 2015
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Medan allt fler verktyg släpps som möjliggör skydd, exempelvis i form av skyddad informationsöverföring mellan användare, kontrar man istället med att försöka tillskansa sig direkttillgång till innehållet i din dator.

En aspekt av Windows 10 som gjort äldre Windows-användare skeptiska till att uppgradera är de inbyggda spionfunktioner som kommer med det nya operativsystemet. Dessa kan både rapportera in hur du använder din dator, men också spåra programvarulicenser på datorn.

Finner spionprogrammet något misstänkt rapporteras det vidare. En av funktionerna kan också registrera tangenttryckningar.

Istället för att lyssna på konsumenterna och ta till sig av kritiken “löser” Microsoft problemet genom att skicka ut samma spionfunktioner till de gamla Windows 7- och 8-användarna i form av uppdateringar med luddiga beskrivningar.

Du finner uppdateringarna under Kontrollpanalen – Windows update. De uppdateringar det handlar om är KB3068708, KB3022345, KB3075249 och KB3080149.

Det går dock att värja sig ifrån de kontroversiella uppdateringarna. Har du redan installerat uppdateringarna kan du avinstallera dem igenom att starta kommandotolken (Start – kör “CMD”) som administratör och köra följande kommandon (du kan kopiera och klistra in med musen):

wusa /uninstall /kb:3068708 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3022345 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3075249 /quiet /norestart
wusa /uninstall /kb:3080149 /quiet /norestart

Dessa kommer då hamna i listan över uppdateringar som ännu inte installerats och alltså lägga sig på kö för att installeras igen. Du skall därför slå av automatiska uppdateringar och sedan dölja uppdateringarna för att förhindra att du installerar dem igen (Windows update – Ändra inställningar). Klicka sedan på “Sök efter uppdateringar” för att se alla tillgängliga uppdateringar och högerklicka för att se alternativet “Dölj uppdateringen” för de aktuella uppdateringarna som angavs tidigare i artikeln.

Här kan du välja att dölja de uppdateringar som är listade ovan i artikeln.
Här kan du välja att dölja de uppdateringar som är listade ovan i artikeln.

Den som vill gå ett steg längre och definitivt bestämt sig för att inte uppgradera till Windows 10 kan avinstallera ytterligare uppdateringar som är kopplade till integritet och funktioner som ska underlätta uppgraderingen till det nyare operativsystemet.

En användare på Github har satt ihop en kommandokörning som kan laddas ned här och sparas om till en .bat-fil som sedan körs i kommandotolken med administratörsrättigheter. Denna rensar bort de mest spionorienterade uppdateringarna som hittills skickats ut till Windows 7- & 8-användare.

Läs hela artikeln på Github här.

Vill du veta mer? Läs även dessa artiklar:

Microsoft inför spårning även i Windows 7 och 8

Microsoft intensifies data collection on Windows 7 and 8 systems

Microsoft slips user-tracking tools into Windows 7, 8 amidst Windows 10 privacy storm

 

Fotnot:Har
Microsoft presenterar givetvis inte funktionerna som spionprogramvara, utan hävdar att datainsamlingen endast ska användas för att förbättra produkten. De flesta är dock helt eller delvis omedvetna om insamlingen och dess omfattning och det sker utan de flesta användares uttryckliga medgivande. Vidare är det känt sedan länge att Microsoft tillhandahåller användardata till tredje part såsom den hårt kritiserade amerikanska myndigheten NSA och företaget har mycket att bevisa när det gäller användarnas förtroende på detta område. I och med Windows 10 har Microsoft inte tagit ett tydligt steg mot att förbättra sig på denna punkt utan tvärt om utformat det nya operativsystemet som det mest spionvänliga hittills.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!