IT/Övervakning

Ryssland testar att koppla bort omvärlden – övar inför cyberattacker

Röda torget i Moskva

Som en övning i ryskt cyberförsvar kommer ryska nätoperatörer att koppla bort landet från internet temporärt. Detta för att se hur landet klarar sig utan ett globalt internet vid händelse av ett cyberkrig.

Beslutet fattades genom en lag som antogs i december och nu ska ett test genomföras av Roskomnazor, Rysslands motsvarighet till Post- och telestyrelsen, rapporterar Techworld.
Själva poängen med det omfattande testet är att samla in information och kunskap om hur Rysslands interna internet – Runet, klarar av att frikopplas från den övriga världens nätverk. Man vill se om Runet fungerar ensamt och oberoende om Rysslands nät blir bortkopplat av andra stater.

Vladimir Putin i möte med chefen för Roskomnadzor Alexander Zharov

Ryssland har byggt upp en egen version av DNS (Domain Name System) som är ett system med syfte att förenkla adressering av datorer på IP-nätverk som internet. Vid två tidigare tillfällen har man testat dess funktionalitet, 2014 och 2018, denna gång kommer Roskomnazor se över och utvärdera huruvida nättrafiken som utgår från Ryssland också stannar i landet.

Det hela är en del i Rysslands långsiktiga strategi att säkra nationens oberoende om så skulle krävas. Enligt Techworld har den nya lagen också godkänts av landets operatörer och dessa har i sin tur fått ta del av statligt stöd för att kunna modifiera och uppdatera sin infrastruktur.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!