IT/Övervakning

Ryssland håller på att skapa ett nytt internet

Ryssland har tagit de första stegen för att bygga ett nytt parallellt internet. Målet är ett internet som kan fortsätta att verka även om det vanliga nätet skulle sluta fungera.

Rysslands säkerhetsråd har bett landets regering stödja utbyggandet av ett parallellt internet som ska säkerställa landets IT-infrastruktur även när det ”vanliga nätet” slutat att fungera. Systemet kommer att bygga på ett nytt protokoll som inte bygger på internationellt kontrollerade DNS-systemet.
Då det parallella nätet inte är beroende av ny hårdvara, utan bygger på ett nytt protokoll, kan ett helt nytt system sättas igång rätt snabbt. Rysslands president Vladimir Putin har själv satt den första augusti 2018 som det datum då projektet ska stå klart, rapporterar RT.

Bakom beslutet ligger det ryska säkerhetsrådets som skriver följande i ett uttalande:

Västerländernas ökade förmåga och vilja att utföra offensiva operationer inom det informationstekniska området är ett allvarligt hot mot Rysslands säkerhet.”

Det nya systemet kommer även att vara öppet för andra Brics-nationer. Brics är en samarbetsgrupp som har som mål att utveckla alternativ till globalistiska internationella organisationer såsom IMF, Världsbanken, G7-gruppen med flera. I nuläget utgörs Brics-länderna av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Internet
  • Ryssland