Ryssland bygger egna datormoln – gör sig mindre beroende av USA

Ryssland satsar nu på att bygga egna molntjänster för datalagring. Rysk lagstiftning om utländskt oberoende har skyndat på processen som även gjort att Apple och Viber flyttat ryska medborgares data till landet.

publicerad 20 oktober 2015

Syftet med det nationella datormolnet är att minska andelen utländska programvaror i Ryssland.

Projektet Rosplatforma (Ryska plattformen) av IT-bolaget Parallels är avsett att ersätta Microsoft Azure, Amazon Cloud och VMware vCloud.

Projektutvecklarna förklarar att den nationella molnplattformen ska ligga till grund för Rysslands elektroniska suveränitet och bli ett föremål för den strategiska exporten till länderna som strävar efter att vara tekniskt oberoende av USA.

Nu överstiger andelen utländska programvaror i Ryssland 75 procent, enligt Parallels, vilket ”är på väg att bli en oacceptabel risk”.

Datasäkerheten är numera ett omtalat ämne, däribland på lagstiftningsnivå. Förutsättningen för att skapa en rysk molntjänst har varit en lag som träder i kraft den 1 januari 2016. Enligt denna lag ska statliga myndigheter redovisa varje inköp av utländska programvaror.

Lagen om personuppgifter som trädde i kraft 2015 förpliktar ryska och utländska företag att lagra och bearbeta ryssarnas personuppgifter på Rysslands territorium. Förra månaden beslutade det amerikanska Apple att överföra ryska medborgares personuppgifter till ett datacenter i Ryssland. Viber har redan placerat ut i Ryssland några servrar med ryska kunders personuppgifter.

I juli 2014 rapporterade det ryska kommunikationsministeriet om en ”övning” för att skydda det ryska segmentet av internet. Övningen gick ut på att kontrollera huruvida det är möjligt att koppla Ryssland bort från världens största datornätverk, vilket exempelvis kan komma att göras inom ramen för de antiryska sanktionerna. Som resultat uppgav kommunikationsministeriet att Ryssland duplicerar infrastrukturen för att öka Runets säkerhet i fall av externa åtgärder.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.