Robotar ska övervaka medborgarna i Singapore

publicerad 8 september 2021
- av Sofie Persson
Xavier har 360-gradig kamera och kan filma i mörker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Patrullerande robotar blir nästa steg i Singapores massövervakning av befolkningen. Robotarna ska hålla koll efter “oönskade sociala beteenden” och se till att människor följer coronarestriktionerna.

Singapore har beslutat att testa patrullerande robotar på gatorna för att hålla sina invånare ytterligare övervakade. Från och med den här veckan och tre veckor framåt kommer de att testa två robotar för att göra just detta, skriver Engadget.

Robotarna, som kallas Xavier, kommer att söka efter ”oönskade sociala beteenden” som exempelvis rökning på förbjudna platser eller felaktig cykelparkering. En annan viktig del av Xaviers patrullerande är att tillse att människor följer coronarestriktionerna. Exempelvis får man inte vistas mer än fem tillsammans i Singapore och detta ska robotarna kontrollera.

Robotarna har en 360-gradig kamera som även kan ta bilder och filma under sämre ljusförhållanden. De har även sensorer för att undvika att gå in i människor eller byggnader.

Om en robot upptäcker ett felaktigt beteende kommer den att skicka rapporter direkt till ett kontrollcenter. Sedan granskas filmer och foton av en AI som tittar efter olika saker som kan kräva mänsklig uppmärksamhet.

Singapore är ökänt för att ha en extrem övervakning av sin befolkning, bland annat planerar de för ytterligare 200 000 poliskameror trots att de redan har ungefär 90 000 uppsatta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!