Regeringen planerar utökad övervakning

publicerad 18 maj 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I regeringsförklaringen som släpptes tidigare i år framgår det att socialdemokraterna vill se ett förbud av oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner. Man vill också att samtalsinformation ska få lagras i sex månader.

Den officiella anledningen som anges för att förbjuda kontantkort som inte är registrerade på någon ägare är att man vill bekämpa den tilltagande brottsligheten och samtidigt göra det lättare för polisen att kameraövervaka allmänna platser.

– Vi är hårda både mot brotten och brottens orsaker. Samhället är alltid starkare än gängen, menar statsminister Stefan Löfvén.

Ett annat krav är att mobiloperatörer i två månader ska lagra uppgifter om var en mobiltelefon befunnit sig någonstans och hela sex månader om vem som har pratat med vem. Även i detta fall hänvisar man till att man vill kunna bekämpa fler brott.

– Vi måste nu få ett fungerande regelverk på plats. Gör vi det inte kommer grova brott förbli ouppklarade och brottslingar gå fria, sade Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Huvuddelen av förslagen förväntas träda i kraft senare i höst. På forum och sociala medier har kritiker uttryckt en oro för att vanliga människor integritet hotas och att det måste finnas andra sätt att bekämpa brottsligheten som inte inskränker på medborgarnas rättigheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!