“Reddit censurerar Russia Today”

publicerad 31 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryska statsfinansierade TV-kanalen och mediaaktören Russia Today (RT) har delvist förbjudits på det populära trådforumet Reddit. Det uppger Russia Today på sin hemsida.

Foto: Wikimedia Commons/Jürg Vollmer/CC-BY-SA-3.0
Foto: Wikimedia Commons/Jürg Vollmer/CC-BY-SA-3.0

Russia Today, som även är YouTubes populäraste nyhetskanal, lägger skulden på Reddit som man menar censurerar det fria ordet. Reddit säger att inte skulden kan läggas på dem utan att det är enskilda moderatorers beslut att stänga ner Russia Today.

 För att förtydliga, det hör till varje enkild subreddits moderator att förbjuda eller tillåta domäner från att skicka till subredditsen. Eftersom vi inte modererar /r/news är vi inte inblandade i det här beslutet, säger Victoria Taylor, vid Reddits presstjänst, i ett uttalande enligt RT.com.

Aleksey Naumov, webbanalytiker hos Russia Today, säger att det inte finns några skäl att anklaga mediet för att ha “spammat” Reddit och således ha blivit avstängda av moderatorn.

– Under de senaste två åren har RT:s trafik ökat upp till fyra fem gånger så mycket som tidigare. … Det är inte svårt att se att det är samma personer, utan istället olika personer, som länkar till RT.com från Reddit, säger han.

Flera personer på Reddit har blivit upprörda över moderatorernas beslut. En användare skriver enligt RT.com att det är “oacceptabelt att förbjuda ett stort nyhetsmedium utan att kunna lägga fram några bevis mot dem”.

För bara någon vecka sedan valde YouTube att stänga ner det iranska nyhetsmediet PressTV:s YouTube-kanal. Detta efter påtryckningar från lobbyorganisationen ADL (Anti-Defamation League)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!