ProtonMail tvingades lämna ut IP-nummer till aktivist

publicerad 7 september 2021
- av Isac Boman

ProtonMail som är världens största säkra e-posttjänst möter hård kritik efter att ha tillhandahållit IP-information kopplad till en franskt aktivist som använde tjänsten. Företaget bakom tjänsten menar dock att man inte haft något val efter påtryckningar från schweizisk polis via Interpol.

Efter att en grupp klimataktivister hade ockuperat ett antal lägenheter och kommersiella utrymmen i Paris begärdes uppgifter ut av Protonmail. Gruppens aktivister var anonyma, men hade använt e-postadressen jmm18@protonmail.com för sina mejlutskick rapporterar TechCrunch.

Eftersom ProtonMail är baserat i Schweiz finns det ingen given anledning att lämna ut information till länder tillhörande EU, trots detta så får ProtonMail förfrågningar från schweiziska domstolar, där bland annat fransk polis lämnade in sin begäran kring klimataktivisterna med hjälp utav Europol. Efter att schweiziska domstolar godkänt ordern började ProtonMail logga IP-informationen från mejlkonton som sedan överlämnades till fransk polis, vilket ledde till att aktivisterna kunde identifieras och gripas.

Andy Yen, Protons VD, delade ett inlägg med titeln ”Viktiga förtydliganden angående gripande av klimataktivisten” där han delade oro över åtalet och gav ytterligare detaljer om de juridiska orsakerna som tvingat företaget att tillhandahålla uppgifterna.

Proton fick en juridiskt bindande order från schweiziska myndigheter som vi är skyldiga att följa. Det fanns ingen möjlighet att överklaga denna begäran”, skrev Yen i inlägget.

Yen fortsätter med att berätta att åklagaren i det här fallet var mycket aggressiv och säger att detta är ett mönster som blivit allt mer vanligt under de senaste åren runt om i världen.

 

 

Gripandet är oroväckande för många ProtonMail-användare som hade förväntat sig att tjänsten skulle ha ett mer robust skydd mot personlig identifiering. Yen har lovat att uppdatera tjänstens offentliga dokumentation för att bättre klargöra ProtonMails skyldigheter i de fall de utsätts för juridiska reprimander.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!