Prager University stämmer Youtube för diskriminering

publicerad 15 december 2017

Prager University (PragerU) har lämnat in en stämningsansökan till USA:s distriktsdomstol för norra Kalifornien för att stoppa Google och Youtube från att censurera undervisningsvideor.

Åtalet tar upp fler än 50 PragerU-videor som antingen har ”begränsats” eller ”demonetariserats” av Google/Youtube. PragerU-videorna behandlar skilda ämnen ur ett konservativt perspektiv och innehåller en video av en känd juridikprofessor vid Harvard, Alan Dershowitz, om Israels grundande. PragerU har tidigare sammanställt en komplett lista över sina begränsade videor här vilken innefattar: ”Varför Amerika måste leda”, ”De tio budorden: Du skall inte dräpa”, ”Varför stred USA i koreanska inbördeskriget?” och ”Världens mest förföljda minoritet: Kristna”.

I korrespondens citerad i åtalet gör Google/Youtube det klart att censuren av vissa videor berodde på att de bedömdes vara ”olämpliga” för en yngre publik.

– Titta på vilken som helst av våra videor och du kommer genast att inse att Google/Youtubes censur är helt ideologiskt motiverad. Det måste förstås att våra videor är producerade av några av de finaste sinnena i västerlandet, inkluderande Pulitzer-prisvinnare, tidigare premiärministrar och professorer från de mest ansedda universiteten i USA”, konstaterade PragerU:s grundare Dennis Prager och tillade:

De ägnar sig åt en godtycklig och nyckfull användning av sin ”begränsning” och ”demonetarisering” för att begränsa icke-vänsterorienterad politisk ideologi. Deras censur är djupt skadlig eftersom Google och YouTube äger och kontrollerar det största forumet för offentligt deltagande i videobaserade yttringar, inte bara i Kalifornien men i USA och hela världen.”

Det totala antalet människor som använder Youtube överstiger 1,3 miljarder. Google och YouTube gör reklam för Youtube som ett forum avsett att försvara och skydda yttrandefrihet där allmänheten får uttrycka och utbyta idéer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.