Polisen öppnar för att avskaffa anonymiteten på internet

publicerad 27 november 2018
- av Alexander Almqvist

Nationellt it-brottscentrum vid polisen föreslår att varje medborgare som vill använda internet ska tvingas legitimera sig med en statlig elektronisk identitet.

Det är Björn Andersson, poliskommissarie vid Nationellt it-brottscentrum, som föreslår att medborgarna ska fråntas möjligheten att kunna använda internet anonymt. Andersson säger till SVT Nyheter Blekinge att för att få bukt med bland annat it-bedrägerier så bör det införas en elektronisk identitet för den som ansluter sig till internet.

Idag finns redan så kallad e-legitimation, däribland Mobilt BankID som bekräfta identiteten på en person genom att en person loggar in via sin internetbank. Men Björn Andersson vill istället se att staten ska ta över ansvaret från bland annat bankerna och utfärda en liknande elektronisk identitet till varje medborgare som vill använda sig av internet.


Annonser:


I SVT Nyheter Blekinges reportage ställs det inga kritiska frågor till Björn Andersson. Istället framställer reportern Ante Frändén förslaget som effektivt.

– Med en statlig elektronisk legitimation så blir det säkrare att handla på nätet, och dessutom svårare för den som vill begå brott, säger Ante Frändén till kameran i reportaget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.