Polisen öppnar för att avskaffa anonymiteten på internet

publicerad 27 november 2018

Nationellt it-brottscentrum vid polisen föreslår att varje medborgare som vill använda internet ska tvingas legitimera sig med en statlig elektronisk identitet.

Det är Björn Andersson, poliskommissarie vid Nationellt it-brottscentrum, som föreslår att medborgarna ska fråntas möjligheten att kunna använda internet anonymt. Andersson säger till SVT Nyheter Blekinge att för att få bukt med bland annat it-bedrägerier så bör det införas en elektronisk identitet för den som ansluter sig till internet.

Idag finns redan så kallad e-legitimation, däribland Mobilt BankID som bekräfta identiteten på en person genom att en person loggar in via sin internetbank. Men Björn Andersson vill istället se att staten ska ta över ansvaret från bland annat bankerna och utfärda en liknande elektronisk identitet till varje medborgare som vill använda sig av internet.
I SVT Nyheter Blekinges reportage ställs det inga kritiska frågor till Björn Andersson. Istället framställer reportern Ante Frändén förslaget som effektivt.

– Med en statlig elektronisk legitimation så blir det säkrare att handla på nätet, och dessutom svårare för den som vill begå brott, säger Ante Frändén till kameran i reportaget.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!