Polisen kan enklare få privatpersoners datatrafik

Polisen ska enklare få tillgång till privatpersoners mobilanvändande. Det är Post och Telestyrelsen vill genomföra en regeländring som skulle "förenkla" polisens arbete.

publicerad 29 september 2013

De omfattande regeländringarna stöter dock på motstånd från flera mobiloperatörer. Bland annat Tele2:s chefsjurist Stefan Backman är kritisk till Post och Telestyrelsens regelförslag.

– Med det här förslaget stimulerar man en mer automatiserad handläggning där poliserna eller myndigheterna skulle ges rätten att gå in och hämta upplysningar på det sätt som de finner lämpligt, säger Backman till TV4 Nyheterna.

Det väntas ske en kraftig ökning i behovet av uppgifter om bland annat mobilanvändning i brottsutredningar i framtiden. Därför finner Post och Telestyrelsen det lämpligt att låta polisen få tillgång till vad helt vanliga privatpersoner gör med sina mobiltelefoner.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.