Polisen använde kontroversiell ansiktsigenkännings-app – får böta 2,5 miljoner

publicerad 16 februari 2021
- av Markus Andersson
Minst sex polisanställda har använt Clearview AI.

Polismyndigheten tvingas nu betala en sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor efter att ha brutit mot brottsdatalagen. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten fast efter att det framkommit att polisen använt den kontroversiella och integritetskränkande appen Clearview AI för ansiktsigenkänning.

Det hela började med att uppgiftslämnare kontaktade svenska medier och berättade att polisen använde sig av den kontroversiella appen Clearview AI och deras ansiktsigenkänningsteknik.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om företaget och hur deras integritetskränkande metoder bland annat innefattar att söka igenom nätet efter bilder tillhörande enskilda privatpersoner.


Annonser:


Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) – tidigare Datainspektionen – började granska påståendena och kom fram till att svensk polis använt applikationen vid flera tillfällen mellan hösten 2019 och mars 2020, skriver IDG.

Man kunde se att minst sex anställda vid den Nationella operativa avdelningen (NOA) använt appen vid utredningar av sexualbrott mot barn – och även om Polismyndigheten officiellt inte tillhandahållit appen för sina medarbetare så kan de ändå inte undslippa ansvar ansvar, konstaterar IMY.

– Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen i en kommentar.

Rent konkret ska Polismyndigheten betala en sanktionsavgift på 2 500 000 kronor eftersom man brutit mot brottsdatalagen. Man får också ett föreläggande från IMY där det framgår att man måste utbilda sin personal så att de hanterar personuppgifter på ett korrekt sätt.

Noterbart är att Kanada så sent som för en vecka sedan beslutade att Clearview AI är olaglig att använda – efter att det blivit känt att företaget bakom appen i smyg samlat in minst tre miljarder bilder på internet för att bygga upp sin bilddatabas som de sedan sålt vidare till olika polismyndigheter och underrättelsetjänster.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.