AI-app kan söka igenom nätet efter privatpersoners foton

publicerad 22 januari 2020

Företaget Clearview AI får allt mer omfattande kritik för att hota människors integritet och rätt till privatliv. Deras app som används av såväl polis som säkerhetstjänster i USA och Kanada kan känna igen ett ansikte och dessutom söka igenom nätet efter andra foton på samma person.

New York Times rapporterar att den teknik som Clearview AI utvecklat med hjälp av ett fotografi på en privatperson inte bara kan hitta andra bilder på denne utan också snabbt och enkelt spara länkarna till vart bilderna finns lagrade någonstans, exempelvis Facebook eller Youtube.

Kritiker anser att tekniken hotar medborgarnas integritet och kan missbrukas, inte minst eftersom företaget bakom också kan se vilka sökningar som gjorts via appen.
Tänk om en vilt främmande person kunde ta en bild på dig när du promenerar nedför gatan och sedan använda en app för att ta fram ditt namn, din adress och andra detaljer?” skriver Cnet.

Varken Clearview eller FBI vill kommentera kritiken mot appen, rapporterar Omni. Magasinet Input varnar för att appen kan leda till en “dystopisk mardröm”.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!